Recepti 27. prosinca 2017.

Zapečena sarma od slatkoga kupusa

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako niste vješti u motanju sarmi i bojite se da će se tijekom kuhanja raspasti, dodatno ih povežite mladim lukom ili poklopite tanjurom da ostanu na mjestu

Sarma je neprikosnovena kraljica zime. Jer kad stignu hladniji dani, ništa ne može ugrijati kuću kao zvuk krčkanja sarme i mirisi koji ispune cijeli dom.

Sarmu koja se uvija u listove kiselog kupusa, zatim dugo kuha i nekoliko puta podgrijava obično pripremaju iskusne kuharice. Sarmu iz pećnice mogu pripremiti i manje vješti, a bit će tako ukusna da je neće trebati ni podgrijavati. Iako se s dobitnom kombinacijom ne treba previše igrati svakako bi trebali isprobati sarmu na malo drugačiji način - meso zamotano u slatkom kupusu i zapečeno u pećnici. 

 

savijača od kiselog kupusa Možda vas zanima... Savijača od kiseloga kupusa za prste polizati Recepti

 

Jota od kupusa i graha Možda vas zanima... Jota od kupusa i graha Recepti


Potrebno vam je:

  • 1 kupus glavati
  • 500 g mljevenog mesa
  • 0.50 šalica riže
  • crveni luk
  • panceta
  • 1 žlica peršina
  • 3 dl pasirane rajčice
  • mješavina suhih začina
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • bosiljak
  • crvena paprika

Priprema

  1. Glavici kupusa nožem izdubite korijen pa je kuhajte u većoj količini posoljene vode deset min. Malo rashladite i pažljivo odvojite listove kojima treba odstraniti tvrđi dio iz sredine.
  2. Rižu prokuhajte 15 min s mješavinom začina.
  3. Luk i pancetu narezanu na kockice kratko popržite. u većoj posudi pomiješajte meso, rižu, luk, pancetu i peršin, dodajte začine pa umijesite rukom u kompaktnu smjesu. Oblikujte valjčiće, slažite ih na listove kupusa i motajte u sarmice.
  4. Složite ih u namašćenu vatrostalnu posudu, prelijte rajčicom u koji ste umiješali malo bosiljka, papra i vegete (ili soli) pa stavite peći u pećnicu na 180°c oko sat vremena.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.