Sarma je neprikosnovena kraljica zime. Jer kad stignu hladniji dani, ništa ne može ugrijati kuću kao zvuk krčkanja sarme i mirisi koji ispune cijeli dom.
Sarmu koja se uvija u listove kiselog kupusa, zatim dugo kuha i nekoliko puta podgrijava obično pripremaju iskusne kuharice. Sarmu iz pećnice mogu pripremiti i manje vješti, a bit će tako ukusna da je neće trebati ni podgrijavati. Iako se s dobitnom kombinacijom ne treba previše igrati svakako bi trebali isprobati sarmu na malo drugačiji način - meso zamotano u slatkom kupusu i zapečeno u pećnici.
Potrebno vam je:
- 1 kupus glavati
- 500 g mljevenog mesa
- 0.50 šalica riže
- crveni luk
- panceta
- 1 žlica peršina
- 3 dl pasirane rajčice
- mješavina suhih začina
- sol
- svježe mljeveni papar
- bosiljak
- crvena paprika
Priprema
- Glavici kupusa nožem izdubite korijen pa je kuhajte u većoj količini posoljene vode deset min. Malo rashladite i pažljivo odvojite listove kojima treba odstraniti tvrđi dio iz sredine.
- Rižu prokuhajte 15 min s mješavinom začina.
- Luk i pancetu narezanu na kockice kratko popržite. u većoj posudi pomiješajte meso, rižu, luk, pancetu i peršin, dodajte začine pa umijesite rukom u kompaktnu smjesu. Oblikujte valjčiće, slažite ih na listove kupusa i motajte u sarmice.
- Složite ih u namašćenu vatrostalnu posudu, prelijte rajčicom u koji ste umiješali malo bosiljka, papra i vegete (ili soli) pa stavite peći u pećnicu na 180°c oko sat vremena.