Recepti 15. studenoga 2022.

Istarska jota uvijek zamiriši na zimu, a mnogima i na djetinjstvo

Jelo koje krijepi tijelo u hladnim danima foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj tradicionalni tanjur nezaobilazan je čim padnu temperature, a navodno nam se sprema i zima. Mnogi će istarsku jotu povezati s djetinjstvom, čak i ako nisu iz - Istre.

Kad dođu hladni dani i zamirišu topli tanjuri "na žlicu", u meni ćemo često uvrstiti i - jotu. Ti hladni dani zahtijevaju i promjene u prehrani, jer naš organizam instinktivno traži hranu bogatu vitaminima. Nije neobično tada da umjesto brzinskih jela radije biramo jela "na žlicu’, čak i onda kad nam vrijeme nije prijatelj. Srećom, istarska jota je jedno od onih jela koja su još i bolja kad ih jedeš idući dan. I onaj iza, ako se nas pita. Baš kao sarmu

Grah s kiselim kupusom i krumpirom, odnosno popularna istarska jota, tako se često nađe na našim jesenskim i zimskim stolovima. Idealna je i za one neke veće brojke ljudi, pa se često priprema i za neka veća, javna okupljanja. I baš kao i grah, tada ispadne još i bolje. U svakom slučaju, ovo je ono jelo kojeg se uvijek traži - repete. 

Možda vas zanima... Sekeli gulaš – jelo koje je nastalo slučajno i osvojilo mnoge Recepti

Budući da se često jede zimi, logično je da je ovo kombinacija koja krijepi organizam. Grah joj daje zasitnost, a kiseli kupus prijeko potrebnu energiju i vitamine koji su nam svima u ovom hladnom razdoblju godine i više nego potrebni.

Napomenuli smo da je jota idealna zbog tog što ju možeš skuhati u većoj količini pa jesti i idući dan. No, ako ju planiraš jesti i idući dan, postoji samo mali problem. Krumpir se ne bi smio podgrijavati, kažu, pa tako ako znaš da ćeš jotu jesti i idući dan, možda bi bilo dobro u koraku 2 ovog recepta ne staviti krumpir u cijelu količinu variva. Onda imaš problem tek idući dan, jer opet moraš kuhati krumpir.

Možda vas zanima... Vojnički grah – ‘strogo čuvani’ recept koji svi žele imati Recepti

Ipak, ako odlučiš ignorirati ovaj savjet o štetnosti podgrijavanja krumpira, uz izliku "pa to je mama radila cijeli život, pa nam nije ništa" - nećemo nikom reći. Samo nemoj često to raditi

Još jedna stvar! Recepata za jotu ima stvarno puno, s malim varijacijama. Mnogi će se zgražati zašto u ovom nema mesa, ali to je ionako najlakše riješiti. Uz jotu će najbolje odgovarati suho meso, poput suhih rebaraca. Jednostavno isperi rebra i stavi ih kuhati u varivo. Mogu to biti i kobasice, buncek... A ako makneš svinjsku mast, može ovo biti i vege jelo

Istarska jota

Potrebno:

  • 500 g kiselog kupusa
  • 250 g smeđeg graha
  • 3 krumpira
  • 2 žlice svinjske masti
  • 2 žlica brašna
  • 3 režnja češnjaka
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema:

  1. Ogulite krumpire i skuhajte ih. Zgnječite trećinu krumpira.
  2. Odvojeno skuhajte kiseli kupus i grah. Kad se sve skuha, pomiješajte sve zajedno.
  3. Popržite češnjak na masti i dodajte brašno. Dodajte to u jotu pa sve popaprite i posolite.
  4. Kuhajte varivo dok se ne zgusne.

Dobar tek!


Možda vas zanima... Punjena paprika s grahom i krumpirom - vege obrok za prohladne dane Recepti Možda vas zanima... Dobre stare krvavice s kiselim kupusom - ili obožavaš ili izbjegavaš Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.