Kad dođu hladni dani i zamirišu topla jela "na žlicu", u meni ćemo često uvrstiti i - jotu. Ti hladni dani zahtijevaju i promjene u prehrani, jer naš organizam instinktivno traži hranu bogatu vitaminima.
Nije neobično tada da umjesto brzinskih jela radije biramo jela na žlicu, čak i onda kad nam vrijeme nije prijatelj. Srećom, istarska jota je jedno od onih jela koja su još i bolja kad ih jedeš idući dan. I onaj iza, ako se nas pita. Baš kao sarmu!
Grah s kiselim kupusom i krumpirom, odnosno popularna istarska jota, tako se često nađe na našim jesenskim i zimskim stolovima. Idealna je i za one neke veće brojke ljudi, pa se često priprema i za neka veća, javna okupljanja. I baš kao i grah, tada ispadne još i bolje. U svakom slučaju, ovo je ono jelo kojeg se uvijek traži - repete.
Budući da se često jede zimi, logično je da je ovo kombinacija koja krijepi organizam. Grah joj daje zasitnost, a kiseli kupus prijeko potrebnu energiju i vitamine koji su nam svima u ovom hladnom razdoblju godine i više nego potrebni.
Napomenuli smo da je jota idealna zbog tog što ju možeš skuhati u većoj količini pa jesti i idući dan. No ako ju planiraš jesti i idući dan, postoji samo mali problem. Krumpir se ne bi smio podgrijavati, kažu, pa tako ako znaš da ćeš jotu jesti i idući dan, možda bi bilo dobro u koraku 2 ovog recepta ne staviti krumpir u cijelu količinu variva. Onda imaš problem tek idući dan, jer opet moraš kuhati krumpir.
Ipak, ako odlučiš ignorirati ovaj savjet o štetnosti podgrijavanja krumpira, uz izliku "pa to je mama radila cijeli život, pa nam nije ništa" - nećemo nikom reći. Samo nemoj često to raditi!
Još jedna stvar! Recepata za jotu ima stvarno puno, s malim varijacijama. Mnogi će se zgražati zašto u ovom nema mesa, ali to je ionako najlakše riješiti. Uz jotu će najbolje odgovarati suho meso, poput suhih rebaraca. Jednostavno isperi rebra i stavi ih kuhati u varivo. Mogu to biti i kobasice, buncek... A ako makneš svinjsku mast, može ovo biti i vege jelo!
Istarska jota
Sastojci:
- 500 g kiselog kupusa
- 250 g smeđeg graha
- 3 krumpira
- 2 žlice svinjske masti
- 2 žlica brašna
- 3 režnja češnjaka
- sol
- svježe mljeveni papar
Postupak:
- Oguli krumpire i skuhaj ih. Zgnječi trećinu krumpira.
- Odvojeno skuhaj kiseli kupus i grah. Kad se sve skuha, pomiješaj sve zajedno.
- Poprži češnjak na masti i dodaj brašno. Dodaj u jotu pa sve popapri i posoli prema ukusu.
- Kuhaj varivo dok se ne zgusne.