Recepti 24. listopada 2022.

Dobre stare krvavice s kiselim kupusom - ili obožavaš ili izbjegavaš

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zima uvijek miriši na kiseli kupus. Osim onima koji ga ne vole, naravno. Isto tako, ljubitelji krvavica će uvijek pomisliti upravo na njih na spomen kiselog kupusa. Oni drugi će okrenuti očima. Ali o ukusima se ionako ne raspravlja!

Ili ih obožavaš ili ih izbjegavaš. Tako stvari stoje kad su u pitanju krvavice. Ako si među ovima potonjima, onda ćeš jednostavno preskočiti recept ili ćeš iskoristiti priliku da ga pošalješ nekom od obožavatelja. Ako si, pak, među obožavateljima, onda ćeš s guštom pročitati kako se pripremaju krvavice s kiselim kupusom - iako znaš recept napamet. Jer kad se prisjetiš okusa i zadovoljstva koje osjetiš kad ti se ovo jelo nađe na tanjuru, to će te ponukati da se potrudiš nabaviti sastojke i pripremiti ga čim prije. 

Ovo tradicionalno, “zimsko” jelo, odlikuje prije svega bogatstvo okusa pirjanog kiselog kupusa i malo drukčije kobasice, od davnina zvane “krvavica”, čije ime samo djelomično govori o jednom njenom sastojku. Pored toga što je ukusno, ovo jelo je jednostavno za pripremu. A znaš i sam(a) da ne treba proći 21.12. na kalendaru da bismo proglasili sezonu u kojoj se jedu krvavice s kiselim kupusom! 

Možda vas zanima... Prženi njoki s kiselim kupusom - kombinacija koju ćeš ponoviti Recepti

Često ćeš ovo jelo pronaći u planinarskim domovima, ali i u seoskim domaćinstvima. Razlog je taj što je ovo uistinu tradicionalno jelo kakvo su rado jeli "naši stari". Najčešće su se krvavice s kiselim kupusom jele u Hrvatskom Zagorju, ali to ne znači da je ostatak zemlje zakinut u bilo kojem obliku za ovaj zimski specijalitet. No, bez obzira na mjesto življenja, neki će s gnušanjem odbiti krvavice i neće im se nikada naći na tanjuru. Razlog možda uvelike leži u samom imenu ovih kobasica... No, ako ti to ne smeta i nemaš problem s tim, možda je vrijeme da svratiš do mesnice ili tržnice i nabaviš sve što ti treba za ovaj mirisan i ukusan obrok! 

Krvavice s kiselim kupusom

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 2 žlice svinjske masti
  • 2 crvena luka
  • 1 krumpir
  • 1 dl bijelog vina
  • mljeveni kumin
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 8 krvavica

Priprema:

  1. U loncu na vrućoj masti poprži sjeckani luk dok ne postane svjetložut.
  2. Dodaj ribani kiseli kupus, kumin, sol i papar te ulij vino i 1,5 dl vode. Kuhaj na laganoj vatri 30-ak minuta.
  3. Oguli krumpir, operi ga, naribaj i umiješaj u kupus. Dodaj krvavice, poklopi te na laganoj vatri kuhaj još 20-ak minuta.

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Salata od kiselog kupusa – i drugog povrća? Da, i to je moguće Recepti Kiseli kupus Možda vas zanima... Kako ukiseliti kupus za najfiniju zimnicu ikad? Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.