Ili ih obožavaš ili ih izbjegavaš. Tako stvari stoje kad su u pitanju krvavice. Ako si među ovima potonjima, onda ćeš jednostavno preskočiti recept ili ćeš iskoristiti priliku da ga pošalješ nekom od obožavatelja. Ako si, pak, među obožavateljima, onda ćeš s guštom pročitati kako se pripremaju krvavice s kiselim kupusom - iako znaš recept napamet. Jer kad se prisjetiš okusa i zadovoljstva koje osjetiš kad ti se ovo jelo nađe na tanjuru, to će te ponukati da se potrudiš nabaviti sastojke i pripremiti ga čim prije.
Ovo tradicionalno, “zimsko” jelo, odlikuje prije svega bogatstvo okusa pirjanog kiselog kupusa i malo drukčije kobasice, od davnina zvane “krvavica”, čije ime samo djelomično govori o jednom njenom sastojku. Pored toga što je ukusno, ovo jelo je jednostavno za pripremu. A znaš i sam(a) da ne treba proći 21.12. na kalendaru da bismo proglasili sezonu u kojoj se jedu krvavice s kiselim kupusom!
Često ćeš ovo jelo pronaći u planinarskim domovima, ali i u seoskim domaćinstvima. Razlog je taj što je ovo uistinu tradicionalno jelo kakvo su rado jeli "naši stari". Najčešće su se krvavice s kiselim kupusom jele u Hrvatskom Zagorju, ali to ne znači da je ostatak zemlje zakinut u bilo kojem obliku za ovaj zimski specijalitet. No, bez obzira na mjesto življenja, neki će s gnušanjem odbiti krvavice i neće im se nikada naći na tanjuru. Razlog možda uvelike leži u samom imenu ovih kobasica... No, ako ti to ne smeta i nemaš problem s tim, možda je vrijeme da svratiš do mesnice ili tržnice i nabaviš sve što ti treba za ovaj mirisan i ukusan obrok!
Krvavice s kiselim kupusom
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 2 žlice svinjske masti
- 2 crvena luka
- 1 krumpir
- 1 dl bijelog vina
- mljeveni kumin
- sol
- svježe mljeveni papar
- 8 krvavica
Priprema:
- U loncu na vrućoj masti poprži sjeckani luk dok ne postane svjetložut.
- Dodaj ribani kiseli kupus, kumin, sol i papar te ulij vino i 1,5 dl vode. Kuhaj na laganoj vatri 30-ak minuta.
- Oguli krumpir, operi ga, naribaj i umiješaj u kupus. Dodaj krvavice, poklopi te na laganoj vatri kuhaj još 20-ak minuta.
Dobar tek!