Recepti 19. listopada 2022.

Prženi njoki s kiselim kupusom - kombinacija koju ćeš ponoviti

Jelo koje zagarantirano grije hladne dane foto: Pixabay
gastro postao gastro.24sata.hr
Možda ti neće pasti na pamet kao prva moguća kombinacija kad smišljaš kako još možeš pripremiti omiljeni kiseli kupus ove jeseni i zime, ali je zasigurno nešto što ćeš zapamtiti i ponoviti.

Neka jela uvijek radimo u sličnim kombinacijama od kojih rijetko odstupamo, pa nam niti ne padne na pamet isprobati nešto novo. Isto je čak i ako se radi o nečem što je uistinu prilagodljivo svemu. Takva je tjestenina, takva je riža, a takvi su i njoki. I dok tjestenina i riža ipak imaju raznolikije "pratitelje", njoke često kombiniramo sa stvarno uskim krugom namirnica. Neka ovi prženi njoki s kiselim kupusom budu tvoj iskorak iz kolotečine u pripremi njoka. 

Prženi njoki s kiselim kupusom stvarno su jedno od iznimno ukusnih jela. Ovo je jelo vrlo jednostavno pripremiti, a potrebno ti je tek 20-ak minuta. Savršeno je kao hrana za utjehu za hladne i maglovite vikende, kada odlučiš jesti na kauču u pidžami... Dobro, mi barem maštamo o takvom scenariju.

Ono što posebno osvaja kod ovakvog jela jest koliko su prženi njoki nevjerojatno hrskavi izvana, a mekani iznutra – pa se neodoljivo tope u ustima. Uz njih čak i kiseli kupus ima neki drukčiji ukus. Uz dodatak ostalih sastojaka zagarantiran je gastronomski užitak.

Možda vas zanima... Njoki od batata idealno su društvo za jesenske večeri Recepti

Njoki s kiselim kupusom

Sastojci za 2 osobe:

  • 400 g njoka, skuhanih
  • 50 g mesnate dimljene slanine
  • 1 reska jabuka (oko 150 g)
  • 1 pakiranje kiselog kupusa
  • 100 ml bijelog vina (može i mesna juha)
  • 1 glavica luka
  • 1 žlica maslaca
  • sol i papar
Možda vas zanima... Njoki – najbolji osnovni recept za najmekanije i najsočnije ‘valjčiće’ Recepti

Priprema:

  1. Slaninu bez kože nareži na kockice. Luk oljušti i nareži na kockice, a zatim jabuku operi, oljušti, očisti od koštica pa raščetvori i nareži također na kockice.
  2. Stavi slaninu u lonac i prži je 2 minute. Dodaj luk i nastavi pržiti dok ne postane staklast, pa umiješaj jabuku i kiseli kupus, zalij bijelim vinom, poklopi i kuhaj još 10 minuta.
  3. Maslac otopi u loncu, prži njoke otprilike 3 minute tako da postanu hrskavi. Dodaj kiseli kupus i dobro promiješaj. Posoli i popapri te posluži.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.