Neka jela uvijek radimo u sličnim kombinacijama od kojih rijetko odstupamo, pa nam niti ne padne na pamet isprobati nešto novo. Isto je čak i ako se radi o nečem što je uistinu prilagodljivo svemu. Takva je tjestenina, takva je riža, a takvi su i njoki. I dok tjestenina i riža ipak imaju raznolikije "pratitelje", njoke često kombiniramo sa stvarno uskim krugom namirnica. Neka ovi prženi njoki s kiselim kupusom budu tvoj iskorak iz kolotečine u pripremi njoka.
Prženi njoki s kiselim kupusom stvarno su jedno od iznimno ukusnih jela. Ovo je jelo vrlo jednostavno pripremiti, a potrebno ti je tek 20-ak minuta. Savršeno je kao hrana za utjehu za hladne i maglovite vikende, kada odlučiš jesti na kauču u pidžami... Dobro, mi barem maštamo o takvom scenariju.
Ono što posebno osvaja kod ovakvog jela jest koliko su prženi njoki nevjerojatno hrskavi izvana, a mekani iznutra – pa se neodoljivo tope u ustima. Uz njih čak i kiseli kupus ima neki drukčiji ukus. Uz dodatak ostalih sastojaka zagarantiran je gastronomski užitak.
Njoki s kiselim kupusom
Sastojci za 2 osobe:
- 400 g njoka, skuhanih
- 50 g mesnate dimljene slanine
- 1 reska jabuka (oko 150 g)
- 1 pakiranje kiselog kupusa
- 100 ml bijelog vina (može i mesna juha)
- 1 glavica luka
- 1 žlica maslaca
- sol i papar
Priprema:
- Slaninu bez kože nareži na kockice. Luk oljušti i nareži na kockice, a zatim jabuku operi, oljušti, očisti od koštica pa raščetvori i nareži također na kockice.
- Stavi slaninu u lonac i prži je 2 minute. Dodaj luk i nastavi pržiti dok ne postane staklast, pa umiješaj jabuku i kiseli kupus, zalij bijelim vinom, poklopi i kuhaj još 10 minuta.
- Maslac otopi u loncu, prži njoke otprilike 3 minute tako da postanu hrskavi. Dodaj kiseli kupus i dobro promiješaj. Posoli i popapri te posluži.