Recepti 29. rujna 2022.

Njoki od batata idealno su društvo za jesenske večeri

Ove njoke možemo spojiti s bilo kojim umakom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Njoki su uvijek vrlo visoko na popisu omiljenih jela, posebno zato što uz njih treba tako malo toga da bi se napravilo vrlo posebno jelo. A ovi njoki od batata idu još korak više.

Kad spominjemo hranu za dušu ili kako ju već ustaljeno nazivamo comfort food, njoki su sigurno visoko na popisu kod mnogih koji vole razna tijesta. Uistinu im malo treba da postanu potpuno jelo i da zadovolje i najiskusnija nepca. Ovi njoki od batata sigurno će očarati mnoge, jer osim što je u pitanju tijesto, tu je onaj divni okus batata koji ujesen toliko volimo.

Ipak, kod njoka jedna stvar igra veliku ulogu – važno ih je znati pripremiti. I da, činjenica je da je svako jelo bolje kad ga pripremi pravi znalac, ali njoki posebno ovise o znanju onog tko ih priprema. Važno je da tijesto ne bude pretvrdo, da ne bude nikako gnjecavo, a veliki je plus i kad zadrže oku ugodan oblik. Ipak, ovi njoki od batata mogu ispasti i više nego ukusni uz vrlo malo truda, jer ih je uistinu lako pripremiti.

Batat Možda vas zanima... Kako savršeno ispeći batat ili slatki krumpir? Recepti

Batat koji je potreban za ove njoke može se pripremiti ranije, ispeći u pećnici, pričekati da se ohladi, polako usitniti… Ili se može ispeći u mikrovalnoj malo prije pripreme njoka. Mi ćemo ići s ovom drugom varijantom, sigurni smo da se slažeš s tim. Tako ćeš ih više puta napraviti, zar ne?

Evo kako će njoki od batata biti najbolji na tvom tanjuru:

Sastojci:

  • 500 g batata
  • 1 šalica ricotta sira
  • ¼ šalice parmezana
  • 1 ½ žličica soli
  • 1 ¼ šalice brašna (plus još malo za umijesiti njoke)

Priprema:

  1. Batat pikni na nekoliko mjesta vilicom, zamotaj u vlažni ubrus i stavi u mikrovalnu dok se ne smekša. To će trajati oko 7  minuta. Možeš ga isto tako i ispeći u pećnici, ali to bi moglo trajati i sat vremena.
  2. Meso batata žlicom izvadi i stavi u zdjelu. Umiješaj ricottu, parmezan i sol dok se sve ne pomiješa i dok smjesa ne bude jednolična. Dodaj brašno u nekoliko navrata, po pola šalice, te pažljivo miješaj (ne previše jer će biti pretvrdo tijesto).
  3. Kad tijesto postane lagano mijesiti, prebaci ga na čistu pobrašnjenu površinu i napravi štrucu. Od štruce ćeš rezati dijelove – kao kriške – i zatim svaki razvaljati u dugačku „zmiju“. Svaku zmiju izreži na komadiće duge otprilike 2,5 cm. To su njoki od batata!
  4. Zakuhaj veliki lonac vode, pa dodaj njoke i kuhaj dok svi ne isplivaju na površinu.

Ovako pripremljene njoke možeš odmah spojiti s nekim umakom, ohladiti ih za kasniji obrok ili ohlađene zamrznuti.

Evo i vrlo jednostavnog prijedloga za umak!

Brzi umak od špinata 

 | Author: Fillvlad/Pexels foto: Fillvlad/Pexels

Sastojci:

  • 150 g svježeg špinata
  • 100 g maslaca
  • 2 češnja češnjaka
  • Žlica vrhnja (za kuhanje ili neke zamjene)

Priprema:

  1. Blanširaj špinat, pa ga ocijedi.
  2. U tavici rastopi 100 grama maslaca, dok se fino ne zapjeni, pa na to dodaj njoke. Malo ih prži dok ne posmeđe s obje strane.
  3. Kad su njoki gotovi, dodaj im špinat, češnjak, soli i malo „prebaci“ na tavici.
  4. Makni s vatre, pa kad se malo ohladi, dodaj vrhnje i parmezan.

Nemaš izbora – moraš priznati da je ovo jedno pravo jesensko jelo koje poželiš jesti sama, uz omiljeni film, dok vani pada kiša… Eto, baš tako smo to zamislili.

Možda vas zanima... Tri sezonske krem juhe koje ćeš obožavati Recepti Popečci od batata Možda vas zanima... Popečci od batata - brz, zdrav i ukusan snack Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:20 02. Listopad 2022.

    Mmm.👍