U kuhinji je vrlo svestran – od najjednostavnijeg načina pripreme, pečenja u pećnici do baze za sve vrste nadjeva. Volimo ga i ispečenog u mikrovalnoj. Možda rezultat neće biti toliko dobar kao kada ga pečeš u pećnici no okus će popraviti razni umaci.
Želiš li otkriti tajnu savršeno pečenog slatkog krumpira samo slijedi ovaj recept – po našem mišljenju ništa nije bolje od slatkog krumpira prelivenog velikim komadom maslaca te s malo soli i papra!
1. Očisti slatki krumpir
Najgori način da uništiš složenac od slatkog krumpira je njegova zrnata tekstura. Lagano izribaj kožu da se riješiš prljavštine i zemlje.
2. Obloži lim za pečenje folijom
Slatki krumpir lako postane sočan tijekom pečenja, a ti se sokovi mogu karamelizirati i onda ćeš ih kasnije teško očistiti. Zato oblaganje lima za pečenje osigurava jednostavno čišćenje.
3. Izbuši rupe!
Tehnika bockanja uvijek se koristi kod pečenja običnog ili slatkog krumpira - rupe pomažu u skraćivanju vremena pečenja i osiguravaju da krumpir neće 'prsnuti' jer para izlazi kroz pore.
4. Peci dok ne omekša
Kako znati da su slatki krumpiri gotovi? Zabodi vilicu u najdeblji dio krumpira. Ako nema otpora, znači da je pečen.
5. Drži ih suhima
Mnogi recepti zahtijevaju trljanje batata u maslinovom ulju nakon bockanja, ali mi smatramo da to nije potrebno – osim ako ne namjeravaš jesti krumpir s ljuskom! Inače, ulje pomaže da kora postane hrskava tijekom pečenja i daje ukusniji okus.
Slatki krumpir s maslacem, solju i paprom
Sastojci:
- 4 slatka krumpira, očišćena
- 4 žlice maslaca
- sol
- svježe mljeveni crni papar
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Na limu za pečenje, koji si prethodno obložila aluminijskom folijom izbodi vilicom batat posvuda.
- Peci dok ne omekša, cca 45 do 50 minuta.
- Pusti da se ohladi, a zatim nožem razreži vrhove pa ih premaži komadićem maslaca.
- Prije posluživanja začini solju i paprom. Dobar tek!