Slatki krumpir, odnosno batat, samo ovlaš podsjeća na običan krumpir, jer ima izdužen i pomalo nepravilan oblik, kao neki miks mrkve i krumpira. Batat se može jesti kuhan i pečen.
Kuhanje na pari bolje je nego kuhanje u vodi, a radi čuvanja okusa i arome, batat treba kuhati 30-40 minuta. Ne soli se, jer zbog mnoštva minerala daje sladak ukus.
Batat se može peći isto kao krumpir
Batat se može peći na iste načine kao i krumpir i pripremati kao samostalno jelo ili kao prilog uz mesna jela. Sprema se na iste načine kao i običan krumpir - kuhan, pečen, kao pire, pržen..., a ukusan i na grilu. Batat se koristi i za pripremu slastica, poput pudinga, štrudli i slično.
Inspiriraj se ovim receptima za jela s batatom:
Hrskavi rezanci batata pečeni u pećnici
Juha od batata i curryja s jabukom
Aromatične lepezice od batata i češnjaka
Njoki s batatom i kozjim sirom