gastro postao
Ljuti curry savršen je spoj sa slatkim krumpirima i jabukama...
Isprobajte ovu naizgled nespojivu kombinaciju - juhu od jabuka, batata i curryja! Odlična je za hladne zimske dane kada je dobro jesti malo ljutu hranu jer nam ona pomaže u borbi protiv virusa i prehlada. Ali, ovu juhu možete jesti u bilo koje doba godine! Po zimi ju jedite još toplu, gotovo vruću, a po ljeti gotovo sasvim hladnu. I nijednom nećete požaliti!
Sastojci:
- 450 g batata
- 220 g jabuka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 veći luk, grubo narezan
- 2 - 3 žlice curry praha (ljutog)
- 1 3/4 šalice povrtnog temeljca
- 1 3/4 šalice nezaslađenog soka od jabuke (svježe ocijeđenog)
- Sol
- 180 g jogurta
- Kockice tosta ili prženog kruha za posluživanje
- Peršinovo lišće, nasjeckano
Priprema:
- Oguliti jabuke i batat vrhom žlice; batat narezati na kolutiće, jabuke na kriške (očistiti koštice) i staviti u mikrovalnu na 7 - 8 minuta da omekšaju; izvaditi jabuke, a batat staviti na još 4 - 5 minuta u mikrovalnu
- U većoj posudi, zagrijati ulje i popržiti luk i curry, nekoliko minuta pržiti dok luk ne omekša; dodati temeljac i pustiti da zakuha te smanjiti temperaturu na najnižu te pustiti da kuha 5 minuta.
- Izliti iz lonca i štapnim mikserom ili u blenderu, pomiješati temeljac, jabuke i batata i sve zajedno usitniti dok ne postane kremasto (ovo možete napraviti i običnom drobilicom za krumpir, samo će možda ostati koji krupniji komadić). Posoliti i postupno dodavati dok pirjate sok od jabuke.
- Tako ispirjano, preliti natrag u posudu gdje se popržio luk i sve zajedno kuhati 5 minuta - dok ne zavrije.
- Maknuti s vatre i umiješati jogurt
- Poslužiti s kockicama tosta i posipano sjeckanim peršinom.
Dobar tek!