Recepti 29. rujna 2022.

Punjena paprika s grahom i krumpirom - vege obrok za prohladne dane

Voljeno jelo na drukčiji način foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Punjene paprike jednostavno su jelo, a prepuno okusa. Jedna od varijacija su ove vege punjene paprike s grahom i krumpirom. Ok, i malo bijelog vina za opuštanje!

Ovaj recept za punjene paprike s grahom i krumpirom izvrstan je jer garantira obilje okusa i tekstura a nije zahtjevan za pripremu. Iako kad kažemo "punjene paprike" najprije pomislimo na one punjene mesom - za mnoge jedne jedine "prave" - ove bi te mogle itekako iznenaditi. Grah je jelo koje ne kombiniramo često s paprikama, ali ustvari se vrlo dobro slažu.  

Grah je uvijek dobra ideja za vegetarijanska jela, jer ima pregršt proteina, koje najčešće dobijemo upravo iz mesa. Uz vitamine iz paprike, vlakna iz krumpira i proteine iz graha, ovo je jedan dobar obrok. Kad svemu još dodaš i vino i parmezan za dušu, onda znaš da su punjene paprike s grahom i krumpirom nešto što moraš probati. 

Ovo jelo grije i tijelo i dušu, a istodobno je i zasitno pa su ovi prohladni jesenski dani zapravo idealni da njime iznenadiš svoje ukućane ili prijatelje. Osim što je prepuno okusa i mirisa onako toplo, uz rastopljeni parmezan na vrhu, ovo bi jelo moglo itekako dobro proći i kao hladni prilog, za gablec na poslu, recimo. 

 

Paprike Možda vas zanima... Punjene, pečene, sa sirom... 10 recepata s paprikama Recepti

Punjena paprika s grahom i krumpirom

Sastojci za 4 osobe:

  • 150 g suhog bijelog graha
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • po 3 crvene i žute paprika
  • sol i papar
  • 250 g u kori kuhanog krumpira 
  • 2 mrkve
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica ulja
  • 1 jaje
  • 100 g ribanog ementalera
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • sušeni timijan
  • 1 žlica ribanog parmezana
  • 100 ml bijelog vina
Možda vas zanima... Mađarske punjene paprike - ovakve još niste isprobali! Špajza

Priprema:

  1. Grah namoči preko noći, a sutradan ga ocijedi i skuhaj u povrtnom temeljcu tako da ostane malo tvrd. Paprike operi, odreži im poklopce, očisti ih od sjemenki i pregrada te ih iznutra posoli i popapri. Odrezane poklopce također očisti i nareži na trakice. Skuhane krumpire oguli i izreži na sitne kockice, a mrkvu oguli i naribaj.
  2. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Oljušteni i nasjeckani luk i češnjak staklasto propirjaj na vrućem ulju, dodaj mrkvu pa sve još malo pirjaj. Kuhani grah ocijedi. U zdjeli izmiješaj pirjane mrkve, grah, narezane paprike, krumpir, ribani sir, razmućeno jaje i mrvice pa smjesu posoli, popapri i začini timijanom.
  3. Pripremljenim nadjevom napuni paprike, složi ih u namašćenu vatrostalnu zdjelu, pospi parmezanom, podlij vinom te stavi u pećnicu i peci 20 - 25 minuta.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.