Ovaj recept za punjene paprike s grahom i krumpirom izvrstan je jer garantira obilje okusa i tekstura a nije zahtjevan za pripremu. Iako kad kažemo "punjene paprike" najprije pomislimo na one punjene mesom - za mnoge jedne jedine "prave" - ove bi te mogle itekako iznenaditi. Grah je jelo koje ne kombiniramo često s paprikama, ali ustvari se vrlo dobro slažu.
Grah je uvijek dobra ideja za vegetarijanska jela, jer ima pregršt proteina, koje najčešće dobijemo upravo iz mesa. Uz vitamine iz paprike, vlakna iz krumpira i proteine iz graha, ovo je jedan dobar obrok. Kad svemu još dodaš i vino i parmezan za dušu, onda znaš da su punjene paprike s grahom i krumpirom nešto što moraš probati.
Ovo jelo grije i tijelo i dušu, a istodobno je i zasitno pa su ovi prohladni jesenski dani zapravo idealni da njime iznenadiš svoje ukućane ili prijatelje. Osim što je prepuno okusa i mirisa onako toplo, uz rastopljeni parmezan na vrhu, ovo bi jelo moglo itekako dobro proći i kao hladni prilog, za gablec na poslu, recimo.
Punjena paprika s grahom i krumpirom
Sastojci za 4 osobe:
- 150 g suhog bijelog graha
- 750 ml povrtnog temeljca
- po 3 crvene i žute paprika
- sol i papar
- 250 g u kori kuhanog krumpira
- 2 mrkve
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica ulja
- 1 jaje
- 100 g ribanog ementalera
- 2 žlice krušnih mrvica
- sušeni timijan
- 1 žlica ribanog parmezana
- 100 ml bijelog vina
Priprema:
- Grah namoči preko noći, a sutradan ga ocijedi i skuhaj u povrtnom temeljcu tako da ostane malo tvrd. Paprike operi, odreži im poklopce, očisti ih od sjemenki i pregrada te ih iznutra posoli i popapri. Odrezane poklopce također očisti i nareži na trakice. Skuhane krumpire oguli i izreži na sitne kockice, a mrkvu oguli i naribaj.
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Oljušteni i nasjeckani luk i češnjak staklasto propirjaj na vrućem ulju, dodaj mrkvu pa sve još malo pirjaj. Kuhani grah ocijedi. U zdjeli izmiješaj pirjane mrkve, grah, narezane paprike, krumpir, ribani sir, razmućeno jaje i mrvice pa smjesu posoli, popapri i začini timijanom.
- Pripremljenim nadjevom napuni paprike, složi ih u namašćenu vatrostalnu zdjelu, pospi parmezanom, podlij vinom te stavi u pećnicu i peci 20 - 25 minuta.