Punjene paprike vjerojatno su prvo što većini padne na pamet pri spomenu jela s ovim popularnim povrćem. Takvih varijacija ima mnogo, razlika je uglavnom u punjenju.
Punjene paprike na bezbroj načina
Recept jednostavnog naziva punjene zapečene paprike zapravo je specijalitet s tikvicama, kus-kusom, rajčicama i lukom, a onda je tu i klasik među klasicima - punjene paprike u umaku od rajčice.
Punjene paprike - priprema
Uz dodatak sira punjene paprike su još ukusnije
Zapečene slatke paprike sa sirom jelo je koje nam dolazi iz istočnih europskih zemalja. Iako kod nas nije odveć poznato, možda je vrijeme da ga populariziramo. Ribani sirevi gruyere i ementaler daju ovom jelu dodatnu punoću okusa.
Još jedan recept za punjenu papriku odgovarat će obožavateljima nešto ljućih jela. Paprike se u ovom receptu pune mljevenim junećim mesom uz dodatak meksičkih začina koji će zaljutiti jelo.
Također, tu su i paprike punjene pečenom ricottom, punjene paprike na način kako ih priprema slavna Lidia Bastianich, ali i vege verzija punjenih paprika. Sve recepte donosimo u nastavku:
Punjene paprike
Od paprika napravi tursku 'pizzu', salatu ili juhu
Popularne turske mini pizze pune se raznim nadjevima pa tako i onima koji sadrže papriku. Ako voliš pizzu, voljet ćeš i Pide s mesom i paprikama jer je tijesto slično onome za pizze.
Nešto laganije jelo bez mesa i tijesta, već s dosta povrća i začina je Salata od pečene crvene paprike i slanutka. Za lakšu i brzu pripremu, slanutak skuhaj dan ranije.
Od paprika se može skuhati i fantastična juha. U nju je potrebno ubaciti i rajčice, što neće biti problem jer su nam i one dostupne cijelo ljeto. Pogledaj i ostale recepte s paprikama, krenite u kupnju namirnica i uživajte u odabranim jelima!
Paprika
Pohane ljute papričice i namaz od paprika
Obožavaš ljutu hranu i sir? Onda je ovaj snack savršena kombinacija za tebe. Hrskave izvana, kremaste iznutra, ove pohane ljute papričice punjene krem sirom svidjet će se svima. Nije ih teško pripremiti, sve što trebaš je nekoliko svježih jalapeño ili sličnih papričica i malo sira. Jednom kada papričice napuniš sirom, paniraj ih kao što bi panirali meso ili ribu i isprži u ulju.
Od mirisnih crvenih paprika možeš pripremiti i nešto drugačije - egzotičan, aromatični namaz. Slavni namaz muhammara dolazi iz Sirije, a riječ je o mješavini oraha, crvene paprike, sirupa od prokuhanog soka nara te kruha koji se koristi kao umak ili namaz u mnogim arapskim državama, a često ga upotrebljavaju i u jugoistočnoj Turskoj.
Domaći sataraš
Sataraš
Vjerojatno su svi barem jednom u životu probali ovo divno povrtno jelo - neodoljivi sataraš. Okusi i mirisi kojima je prožet, najbolje dolaze do izražaja ljeti, kada imamo svježe povrće ubrano u vrtu no, s obzirom na to da su nam sve namirnice potrebne za pripremu istog dostupne cijele godine, možemo ga raditi bilo kada kad nam padne na pamet.
Što nas posebno veseli! Postoje razne izvedbe sataraša i gotovo svatko tko ga priprema tvrdi kako je baš njegov najbolji! A mi smo na jednom mjestu skupili čak 3 verzije, pa ti biraj!