Ljeto se zahuktava, a s dolaskom ljeta stigle su nam i punjene paprike, omiljeno ljetno jelo svih Hrvata! Mekane paprike nadjevene sočnim mesom, umak od rajčice i neizostavan pire krumpir simbol su prave ljetne hrane za utjehu koje se može pripremiti i u većim količinama i jesti danima, uz obavezno podgrijavanje. Kad stoje koji dan, svi ćemo se složiti, punjene paprike još su ukusnije.
Punjene paprike - omiljeno jelo iz djetinjstva
Tako razmišlja i slavna kuharica, vlasnica brojnih restorana, autorica megauspješnih kuharica i kulinarska TV zvijezda Lidia Bastianich, koja je rođena u Hrvatskoj, preciznije u Istri, a svoju sreću s obitelji je nakon Drugog svjetskog rata potražila u SAD-u gdje je i pokrenula svoje golemo gastronomsko carstvo. Lidia se s guštom prisjeća punjenih paprika koje su joj bile jedno o omiljenih jela u djetinjstvu.
"Kad sam bila dijete, stalno smo pripremali punjene paprike", prisjeća se Lidia koja na svojoj web stranici Lidia's Italy ima ne jedan, već nekoliko različitih recepata za punjene paprike - od onih s bezmesnim nadjevom, preko onih s laganijim nadjevom od puretine i starog kruha, do onih najklasičnijih, nadjevenih miješanim mesom (Lidia preporučuje mješavinu govedine, svinjetine i teletine).
Lidia punjene paprike peče u pećnici i dodaje im naribani sir
Jedino što Lidia svoje paprike peče u pećnici, ne kuha ih u loncu na štednjaku. I to je OK, i sami to povremeno radimo, i rezultat je jednako slastan.
Lidijin twist na ovaj klasičan recept je naribani sir pecorino romano koji Lidia umiješa u nadjev, ali predlaže i da se punjene paprike pred kraj pečenja posipaju s malo naribanog sira kako bi se rastopio, zapekao i dao punjenim paprikama dodatnu slast.
Slavna Lidia Bastianich otkrila je i jedan, odnosno dva slasna trika za još ukusnije punjene paprike. Prije nego što zamiješa nadjev, rižu prethodno skuha, a paprike, nakon što ih nadjene, prepeče sa svih strana. Tek ih nakon toga zalije umakom i stavi u pećnicu.
U nastavku je recept Lidije Bastianich za klasične punjene paprike...
Zapečene punjene paprike by Lidia Bastianich
A ovo je Lidijina mediteranska verzija punjenih paprika s puno povrća, inćunima i maslinama:
Isprobaj i ove odlične recepte Lidije Bastianich...