Recepti Povrće 25. lipnja 2025.

Lidia Bastianich ima super recept za punjene paprike!

Povrće
35 MIN
75 MIN
8
SREDNJE
lidia bastianich, punjene paprike
Lidia Bastianich u djetinjstvu je često jela punjene paprike
foto: Instagram @lidiabastianich
Lidia Bastianich prisjetila se djetinjstva u Istri uz omiljeni recept za punjene paprike, omiljeno ljetno jelo među Hrvatima

Ljeto se zahuktava, a s dolaskom ljeta stigle su nam i punjene paprike, omiljeno ljetno jelo svih Hrvata! Mekane paprike nadjevene sočnim mesom, umak od rajčice i neizostavan pire krumpir simbol su prave ljetne hrane za utjehu koje se može pripremiti i u većim količinama i jesti danima, uz obavezno podgrijavanje. Kad stoje koji dan, svi ćemo se složiti, punjene paprike još su ukusnije.

Punjene paprike - omiljeno jelo iz djetinjstva

Tako razmišlja i slavna kuharica, vlasnica brojnih restorana, autorica megauspješnih kuharica i kulinarska TV zvijezda Lidia Bastianich, koja je rođena u Hrvatskoj, preciznije u Istri, a svoju sreću s obitelji je nakon Drugog svjetskog rata potražila u SAD-u gdje je i pokrenula svoje golemo gastronomsko carstvo. Lidia se s guštom prisjeća punjenih paprika koje su joj bile jedno o omiljenih jela u djetinjstvu.

Lidia Bastianich, šparoge, Istra Možda vas zanima... Lidia Bastianich u rodnoj Istri nabrala divlje šparoge i složila odličnu fritaju! Recepti

"Kad sam bila dijete, stalno smo pripremali punjene paprike", prisjeća se Lidia koja na svojoj web stranici Lidia's Italy ima ne jedan, već nekoliko različitih recepata za punjene paprike - od onih s bezmesnim nadjevom, preko onih s laganijim nadjevom od puretine i starog kruha, do onih najklasičnijih, nadjevenih miješanim mesom (Lidia preporučuje mješavinu govedine, svinjetine i teletine).

Lidia punjene paprike peče u pećnici i dodaje im naribani sir

Jedino što Lidia svoje paprike peče u pećnici, ne kuha ih u loncu na štednjaku. I to je OK, i sami to povremeno radimo, i rezultat je jednako slastan.

Lidijin twist na ovaj klasičan recept je naribani sir pecorino romano koji Lidia umiješa u nadjev, ali predlaže i da se punjene paprike pred kraj pečenja posipaju s malo naribanog sira kako bi se rastopio, zapekao i dao punjenim paprikama dodatnu slast.

Slavna Lidia Bastianich otkrila je i jedan, odnosno dva slasna trika za još ukusnije punjene paprike. Prije nego što zamiješa nadjev, rižu prethodno skuha, a paprike, nakon što ih nadjene, prepeče sa svih strana. Tek ih nakon toga zalije umakom i stavi u pećnicu.

U nastavku je recept Lidije Bastianich za klasične punjene paprike...

lidia bastianich, punjene paprike | Author: Instagram @lidiabastianich Zapečene punjene paprike by Lidia Bastianich foto: Instagram @lidiabastianich

Ne gasi ekran dok kuham

Punjene paprike - recept by Lidia Bastianich
35 MIN
pripreme
75 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Arborio riža 0,33 šalica
  • Sol
  • Paprika babura 8 kom
  • Maslinovo ulje 3 žlica
  • Luk 1 kom
  • Mljeveno meso - miješano 230 g
  • Jaje 1 kom
  • Grana padano 0,33 šalica
  • Listići svježeg peršina 3 žlica
  • Origano - svježi 2 žličica
  • Umak od rajčice 3 šalica
Postupak
  1. Arborio rižu kuhaj u slanoj vodi dok ne bude al dente, oko 12 minuta. Ocijedi rižu i pusti sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.


  2. Dok se riža kuha ugrij pećnicu na 200 stupnjeva. Paprike operi, makni im vrh i izvadi sjemenke.


  3. U tavici na srednjoj vatri ugrij 2 žlice maslinova ulje, na tome prodinstaj luk dok ne omekša oko 4 minute.

    Luk stavi u veliku zdjelu, dodaj mljeveno meso, jaja, naribani sir, nasjeckane listiće svježeg peršina i origana i kuhanu rižu. Sve dobro izmiješaj.


  4. Nadjeni paprike. Vanjski dio paprika premaži preostalom žlicom maslinova ulja te ih stavi u posudu za pečenje.

    .Prepeci paprike sa svih strabna, uz povremeno okretanje. Trebaju se lagano zapeći sa svih strana, za to će ti trebati oko 20 minuta.


  5. Prepečene paprike prelij s puno umaka od rajice, koji ih treba potpuno prekriti. Prekrij posudu za pečenje aluminijskom folijom i peci dok paprike ne omekšaju, a nadjev se potpuno ne skuha - 30-40 minuta. Makni s vatre i pusti da stoji 10-ak minuta prije posluživanja.


Osim uz pire krumpir, Lidia svoje punjene paprike ponekad servira i uz tjesteninu, primjerice penne.

A ovo je Lidijina mediteranska verzija punjenih paprika s puno povrća, inćunima i maslinama:

Isprobaj i ove odlične recepte Lidije Bastianich...

lidia bastianich Možda vas zanima... Znamo tajnu finih špageta s češnjakom Lidije Bastianich Recepti lazanje lidije bastianich Možda vas zanima... Projekt za vikend: lazanje bez mesa Lidije Bastianich Recepti Lidia Bastianich Možda vas zanima... Slavna kuharica ima najbolje savjete za umak od rajčice! Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:12 25. Lipanj 2025.

    bravo lydia