Čim zahladi, mnogi će pomisliti na sekeli gulaš, jelo koje su nam često pripremale naše bake. Imamo odličan recept!
Sekeli gulaš, odnosnoSzékely Gulyás, a također i Szegedin Goulash nije baš, po svim pravilima – gulaš. Naime, gulaš se priprema gotovo u pravilu od junetine ili teletine, a može i od srnetine.
Po tim pravilima, sekeli gulaš ne bi mogao nositi ovaj naziv, jer se priprema od svinjetine. A ni to što je jedan od sastojaka kiseli kupus ne uklapa se u okvir 'pravog' gulaša.
Način na koji je sekeli gulaš nastao objašnjava zašto je tako, odnosno zašto se ovaj gulaš sastoji upravo od tih sastojaka. Priča se odigrala godine 1846., u Budimpešti, u restoranu Komlo Garden. U taj je restoran na ručak došao József Székely, pisac i pjesnik, u društvu slavnog mađarskog pjesnika Sándora Petőfija.
No došli su prekasno i više nije ostalo gotovo ništa za ručak – osim kiselog kupusa i variva od svinjetine. Székely je odlučio sve ostatke pomiješati i tako se zasititi. I tako je nastao sekeli gulaš. jelo se ipak proslavilo više zbog Petőfijeve slave, pa je uskoro gotovo svaki restoran u Budimpešti posluživao sekeli gulaš.
Recept za sekeli gulaš je u nastavku...
Sekeli gulaš
foto: rezeptnest/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Sekeli gulaš
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Svinjska lopatica
800
g
Luk
2
kom
Kiseli kupus - narezani
500
g
Češnjak
3
režanj
Kim
1
prstohvat
Lovorov list
3
kom
Kiselo vrhnje
2
žlica
Suncokretovo ulje
15
ml
Šećer
1
žličica
Sol
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
1
prstohvat
Postupak
Kiseli kupus isperi i ostavi sa strane da se ocijedi. Ako nije previše kiseo, ne moraš ga ni ispirati.
U dubokoj tavi zagrij ulje i dinstaj luk dok ne porumeni. Dodaj meso narezano na kockice i orži ga nekoliko minuta na jakoj vatri.
Dodaj papriku, češnjak, lovor i ostavi da se sve lagano dinsta oko 20 min.
Dodaj kiseli kupus, šećer i prstohvat sjemenki kima. Zalij s malo vode i pirjaj još 15-20 minuta.
Sekeli gulaš posluži s kuhanim krumpirom i kiselim vrhnjem.