Gulaš, ili kako ga Mađari zovu gulyás, u doslovnom prijevodu znači 'pastir'. Njegovo podrijetlo seže do mađarskih pastira iz 9. stoljeća koji su pripremali jednostavno varivo od mesa i luka u teškim željeznim kotlovima poznatima kao bograči. U 15. stoljeću Osmanlije su donijeli u Mađarsku novi začin, papriku. Dok je ostatak Europe ostao ravnodušan prema crvenoj čili papričici iz Novog svijeta, Mađarska ju je prihvatila i paprika je od tada postala sastavni dio nacionalne kuhinje.
Gulaš je nešto između juhe i variva. Za razliku od nekih sličnih jela, nije prenatrpan govedinom i povrćem. No, tijekom procesa kuhanja juha postaje gušća i više nalikuje bogatom umaku. Za postizanje vrhunskog okusa bitan je način kuhanja i kvaliteta, ali i prava mađarska paprika. I to puno nje! Naime, Mađari koriste vrlo izdašne količine paprike, i tu leži ključ. Odnosno, kao što bi Mađari sami rekli: "Koliko god paprike recept traži - barem udvostruči ili utrostruči količinu!"
I da ne zaboravimo, u pravi mađarski gulaš ne ide rajčica – iako je mnogi vole dodati radi boljeg okusa!
Mađarski gulaš
Sastojci:
- 250 g govedine bez kostiju (narezane na kockice)
- žlica ulja
- nasjeckana srednja glavica luka
- 2 nasjeckana češnja češnjaka
- 2 žlice crvene slatke paprike (ili po želji i više!)
- 2 žlice soli
- ¼ žličice kima (po želji)
- na vrh noža cimeta (po želji)
- 2 krumpira srednje veličine (oprana, oguljena i narezana na kockice)
- 1 nasjeckana zelena paprika
- 2 dl bijelog vina
- 100 g tjestenine s jajima
- 2 litre vode
Priprema:
- Zagrij ulje u dubokoj posudi pa dodaj luk. Prži dok ne omekša. Dodaj uz miješanje češnjak i mljevenu papriku, a po potrebi i malo vode da se sastojci ne preprže. Zatim dodaj govedinu i sol te dobro promiješaj. Poklopi i pirjaj na laganoj vatri.
- Povremeno promiješaj, dodajući vodu samo ako je potrebno da jelo ne zagori.
- Ako želiš, dodaj cimet i kim - poboljšat će okus gulaša.
- Kad govedina omekša, dodaj i zelenu papriku, vino i 2 litre vode. Neka sve zajedno prokuha, a zatim poklopi i 15 minuta kuhaj na laganoj vatri. Dodaj krumpir i dalje lagano kuhaj dok krumpir ne omekša (10 do 15 minuta).
- Posluži uz tjesteninu.