Recepti 12. listopada 2022.

Mađarski gulaš – gusta 'pastirska' juha punog okusa

Miriši na još... foto: Fillvlad/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalni mađarski gulaš izvrstan je primjer kako nekoliko jednostavnih sastojaka, pravilno kuhanih, može dati nevjerojatan okus. Iako postoje mnoge varijante ovog gulaša i svaki kuhar ga sprema na drugačiji način, ovo je recept iz srca Mađarske

Gulaš, ili kako ga Mađari zovu gulyás, u doslovnom prijevodu znači 'pastir'. Njegovo podrijetlo seže do mađarskih pastira iz 9. stoljeća koji su pripremali jednostavno varivo od mesa i luka u teškim željeznim kotlovima poznatima kao bograči. U 15. stoljeću Osmanlije su donijeli u Mađarsku novi začin, papriku. Dok je ostatak Europe ostao ravnodušan prema crvenoj čili papričici iz Novog svijeta, Mađarska ju je prihvatila i paprika je od tada postala sastavni dio nacionalne kuhinje.

Možda vas zanima... Španjolski lonac – bolji i od domaćeg gulaša Recepti

Gulaš je nešto između juhe i variva. Za razliku od nekih sličnih jela, nije prenatrpan govedinom i povrćem. No, tijekom procesa kuhanja juha postaje gušća i više nalikuje bogatom umaku. Za postizanje vrhunskog okusa bitan je način kuhanja i kvaliteta, ali i prava mađarska paprika. I to puno nje! Naime, Mađari koriste vrlo izdašne količine paprike, i tu leži ključ. Odnosno, kao što bi Mađari sami rekli: "Koliko god paprike recept traži - barem udvostruči ili utrostruči količinu!"

I da ne zaboravimo, u pravi mađarski gulaš ne ide rajčica – iako je mnogi vole dodati radi boljeg okusa!

Mađarski gulaš

Sastojci:

  • 250 g govedine bez kostiju (narezane na kockice)
  • žlica ulja
  • nasjeckana srednja glavica luka
  • 2 nasjeckana češnja češnjaka
  • 2 žlice crvene slatke paprike (ili po želji i više!)
  • 2 žlice soli
  • ¼ žličice kima (po želji)
  • na vrh noža cimeta (po želji)
  • 2 krumpira srednje veličine (oprana, oguljena i narezana na kockice)
  • 1 nasjeckana zelena paprika
  • 2 dl bijelog vina
  • 100 g tjestenine s jajima
  • 2 litre vode
Možda vas zanima... Gulaš: Dva prijedloga za ručak koji će te zagrijati Recepti

Priprema:

  1. Zagrij ulje u dubokoj posudi pa dodaj luk. Prži dok ne omekša. Dodaj uz miješanje češnjak i mljevenu papriku, a po potrebi i malo vode da se sastojci ne preprže. Zatim dodaj govedinu i sol te dobro promiješaj. Poklopi i pirjaj na laganoj vatri.
  2. Povremeno promiješaj, dodajući vodu samo ako je potrebno da jelo ne zagori.
  3. Ako želiš, dodaj cimet i kim - poboljšat će okus gulaša.
  4. Kad govedina omekša, dodaj i zelenu papriku, vino i 2 litre vode. Neka sve zajedno prokuha, a zatim poklopi i 15 minuta kuhaj na laganoj vatri. Dodaj krumpir i dalje lagano kuhaj dok krumpir ne omekša (10 do 15 minuta).
  5. Posluži uz tjesteninu.
Možda vas zanima... Mala škola kuhanja: Nauči pirjati i pripremi pivski gulaš! Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.