Recepti Mala škola kuhanja: Kako pripremiti mesna jela 30. studenoga 2021.

Mala škola kuhanja: Nauči pirjati i pripremi pivski gulaš!

Marin Tironi/Pixsell ; Pivski gulaš odličan je primjer kako pirjanjem možemo pripremiti ukusno jelo

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
U suradnji sa Staropramen pivom donosimo malu školu pripreme mesa s našim Gastrolovcima. Blogerica Andrea Cukrov naučit će te nešto više o pirjanju, jednoj od osnovnih tehnika obrade mesa.

Tajna dobrog i ukusnog gulaša je u polaganom i dugom pirjanju mesa i povrća. Pirjanje je jedna od osnovnih tehnika obrada hrane, a kada je termička obrada mesa u pitanju pirjanje je odličan odabir za svakodnevno kuhanje. Ono je i jedna od prvih tehnika obrade mesa koju bi početnici trebali savladati. Pirjati možemo svaku vrstu i položaj mesa. Ipak za pirjanje je najbolje odabrati masnije komade poput lopatice ili potrbušine.

Dakako pirjati možemo i krtije komade mesa poput buta, ali tada moramo prilagoditi i vrijeme kuhanja koje će u ovom slučaju biti duže. Pirjanjem možemo pripremiti razna jela, a Andrea se odlučila za pivski gulaš sa Staropramen pivom. Ovo aromatično jelo savršen je izbor za početnike, ali i vrsne kuhare. 

 | Author: Marin Tironi/Pixsell Pirjanje je odličan odabir za svakodnevno kuhanje; foto: Marin Tironi/Pixsell

Sastojci:

  • 500 g junetine, lopatica ili potrbušina
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 velika mrkva
  • 1 stabljika celera
  • 2- 3 žlice ulja ili svinjske masti
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica dimljene mljevene paprike
  • 1 vrhom puna žlica koncentrata rajčice
  • 200 ml Staropramen piva
  • Topla voda ili temeljac
  • Sjeckani peršin

Pirjati možemo svaku vrstu i položaj mesa, no Andrea savjetuje da je ipak najbolje odabrati masnije komade poput lopatice ili potrbušine.

Postupak:

  1. Meso narežite na kockice i začinite ga solju, ostavite sa strane.
  2. Luk i češnjak nasjeckajte, a mrkvu i celer narežite na kockice.
  3. Na zagrijanom ulju ili svinjskoj masti prepržite meso da uhvati boju sa svih strana, ako je potrebno pržite meso u više tura. Kada je gotovo izvadite ga i stavite sa strane.
  4. Na istoj masnoći pržite luk, mrkvu, celer i češnjak. Prema potrebi dodajte i malo vode. Pržite dugo dok povrće potpuno ne omekša.
  5. Vratite meso i nastavite pirjati.
  6. Kada sva tekućina ishlapi dodajte lovorov list, mljevenu papriku, sol, papar, koncentrat rajčice i pivo. Dobro izmiješajte i nastavite krčkati podlijevajući dok meso potpuno ne omekša, a umak postane gust.
  7. Poslužite posipano svježim peršinom i po želji uz žlicu vrhnja.
  8. Nazdraviti sa Staropramen pivom.

 | Author: Marin Tironi/Pixsell Vrijeme pirjanja trebamo prilagoditi odabiru mesa; foto: Marin Tironi/Pixsell

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.