Tajna dobrog i ukusnog gulaša je u polaganom i dugom pirjanju mesa i povrća. Pirjanje je jedna od osnovnih tehnika obrada hrane, a kada je termička obrada mesa u pitanju pirjanje je odličan odabir za svakodnevno kuhanje. Ono je i jedna od prvih tehnika obrade mesa koju bi početnici trebali savladati. Pirjati možemo svaku vrstu i položaj mesa. Ipak za pirjanje je najbolje odabrati masnije komade poput lopatice ili potrbušine.
Dakako pirjati možemo i krtije komade mesa poput buta, ali tada moramo prilagoditi i vrijeme kuhanja koje će u ovom slučaju biti duže. Pirjanjem možemo pripremiti razna jela, a Andrea se odlučila za pivski gulaš sa Staropramen pivom. Ovo aromatično jelo savršen je izbor za početnike, ali i vrsne kuhare.
Pirjanje je odličan odabir za svakodnevno kuhanje; foto:
Sastojci:
- 500 g junetine, lopatica ili potrbušina
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 velika mrkva
- 1 stabljika celera
- 2- 3 žlice ulja ili svinjske masti
- 1 lovorov list
- 1 žličica dimljene mljevene paprike
- 1 vrhom puna žlica koncentrata rajčice
- 200 ml Staropramen piva
- Topla voda ili temeljac
- Sjeckani peršin
Pirjati možemo svaku vrstu i položaj mesa, no Andrea savjetuje da je ipak najbolje odabrati masnije komade poput lopatice ili potrbušine.
Postupak:
- Meso narežite na kockice i začinite ga solju, ostavite sa strane.
- Luk i češnjak nasjeckajte, a mrkvu i celer narežite na kockice.
- Na zagrijanom ulju ili svinjskoj masti prepržite meso da uhvati boju sa svih strana, ako je potrebno pržite meso u više tura. Kada je gotovo izvadite ga i stavite sa strane.
- Na istoj masnoći pržite luk, mrkvu, celer i češnjak. Prema potrebi dodajte i malo vode. Pržite dugo dok povrće potpuno ne omekša.
- Vratite meso i nastavite pirjati.
- Kada sva tekućina ishlapi dodajte lovorov list, mljevenu papriku, sol, papar, koncentrat rajčice i pivo. Dobro izmiješajte i nastavite krčkati podlijevajući dok meso potpuno ne omekša, a umak postane gust.
- Poslužite posipano svježim peršinom i po želji uz žlicu vrhnja.
- Nazdraviti sa Staropramen pivom.
Vrijeme pirjanja trebamo prilagoditi odabiru mesa; foto: