Najave 17. ožujka 2023.

Vrijeme je za uživanje u maneštri, žgvacetu i drugim istarskim specijalitetima!

Istarska tradicionalna jela
Istarska tradicionalna jela foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Bogata tradicija, domaće namirnice i brojni recepti naših nona i nonića utkani su u svako tradicionalno jelo koje nas svojim okusima vraća u neka prošla vremena, baš poput istarske maneštre s trukinjom (mladim kukuruzom), za koju imamo recept

Želiš li doživjeti autohtonu Istru i okusiti bogatu istarsku tradiciju na pjatu, pridruži se manifestaciji Tradizione a tavola: jela iz pinjate kojim se otvara ovogodišnja istarska gourmet sezona. Ovaj, svima već poznati gourmet događaj, održat će se od 18. ožujka do 2. travnja na području Bala, Kanfanara i Svetvinčenta, a svi će posjetitelji imati priliku uživati u brojim autohtonim istarskim jelima spremljenima na tradicionalan način, upravo onako kako su to pripremale istarske none.

 | Author: Promo Tradicionalna istarska pašta foto: Promo

Ukusna jela na kojima su odrasle generacije

Njegujući bogatu tradiciju kraja i domaće namirnice, konobe Klarići, Poli Ondine, Mrgani 42, Kod Kancelira i OPG Pekica i ovog proljeća pripremaju ukusna i maštovita jela na kojima su odrasle brojne generacije Istrijana. Iz bogate ponude, poglavito kuhanih jela, izdvajaju se jota od kiselog kapuza, guste maneštre s fažolom, slanutkom ili trukinjom kao i kuhana jela od istarskog boškarina.

 

istarska jota Možda vas zanima... Istarska jota miriši na zimu i djetinjstvo Recepti

 

Uz tradicionalnu istarsku paštu – pljukance, fuže, njoke i raviole s raznim domaćim sastojcima od sira do kokoške, istarski pršut i ovčji sir te nadaleko poznate fritule i kroštule, posjetitelji će imati priliku kušati i razne priloge s mnoštvom samoniklog bilja, ali i veliki izbor vina istarskih vinara koja se savršeno sljubljuju s okusima tradicionalnih istarskih jela.

Gourmet događaj 'Tradizione a tavola: jela iz pinjate' prepun je mirisa i okusa koji nas vraćaju u prošla, jednostavnija vremena kada su se obitelji s radošću okupljale oko stola, uživajući u zajedničkom druženju i iskustvu dobre hrane. Ovim projektom želi se oživjeti stara, autohtona, ponekad možda i zaboravljena jela koja su dio bogate kulture istarskog kraja.

Istarska maneštra | Author: Promo Istarska maneštra s mladim kukuruzom foto: Promo

Istarska maneštra s trukinjom 

Sastojci (za 4 osobe):

  • 25 dag mladog fažola
  • 2 klipa kukuruza (2 klasa trukinje)
  • 2 krumpira
  • 1 srednji luk
  • 1 mrkva
  • 1 žlica nasjeckanog korijena celera
  • 1 žlica nasjeckanog lista celera
  • 1 žlica nasjeckanog korijena peršina
  • 1 žlica nasjeckanog lista peršina
  • 2 češnja češnjaka
  • 10 dag istarske dimljene pancete
  • 10 dkg istarskog domaćeg špeka (lardo)
  • 4 istarske kobasice
  • šaka šuplje pašte (mali šubioti)
  • sol i papa

 

Svatovski kolač Možda vas zanima... Istarski svatovski kolač u obliku pletenice Recepti

 

Postupak:

  1. U većoj posudi (loncu ili teći) u kojoj ćeš kuhati maneštru, na dvije žlice domaće svinjske masti kratko poprži kockice pršuta i kockice istarske dimljene pancete. Zatim pršutu i panceti dodaj sitno izrezan luk i sačekaj da uvene.
  2. Nakon što luk uvene ubaci dvije jušne žlice koncentrata od rajčice i sve zajedno promiješaj. Kada se svi sastojci prožmu zalijej ih goveđim temeljcem.
  3. Kost od pršuta izvadi iz vode u kojoj se prokuhala i stavi u teću s lukom. Zatim redom dodaj: fažol (grah) koji se namakao od prethodne večeri, a zatim i kratko prokuhao, izrezanu mrkvu, kockice krumpira, mladu trukinju (mladi kukuruz), usitnjeni češnjak, list lovora i malo crvene mljevene paprike. Teću poklopi i kuhaj na laganoj vatri idućih sat vremena.
  4. Za to vrijeme pripremi pešt od larda, češnjaka te listova celera i peršina. Sve sastojke usitni dok ne dobiješ pastu koju možeš namazati na kruh.
  5. Nakon sat vremena, u maneštru ubaci tri do četiri žlice pešta, začini svježe mljevenim paprom, po potrebi dodaj soli, poklopi i nastavi kuhati na laganoj vatri još sat do sat i pol vremena. Dvadeset minuta prije kraja u maneštru ubaci i nekoliko pari istarskih domaćih kobasica.

 

Vintage by Vinistra Možda vas zanima... Odležane malvazije oduševile publiku, istarski vinari imaju se čime ponositi Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.