gastro postao
Istarska baština vrlo je bogata raznim običajima, posebno kada su svadbe u pitanju, a ovaj ukusni svatovski kolač, napravljen kao kruh u obliku pletenice, posebno je bio omiljen
Sastojci:
- 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
- 60 dag brašna
- 3 jaja
- 5 dag šećera
- 3-4 dl vode
- ¼ žličice soli
- 1 bjelance za premazivanje
Priprema:
- Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješaj sa ½ dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna pa pokriveno drži na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavi u zdjelu, pa dodaj dignuti kvasac, rastopljenu polovicu margarina, žumanca, sol I šećer. Dodaj mlako mlijeko i mijesi tijesto dok se ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenke posude.
- Dobro pokriveno stavi na toplo mjesto da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne veličine.
- Zatim ga iz zdjele prebaci na pobrašnjenu dasku, podijeli u tri dijela i svaki dio razvaljaj u valjak debljine 2 cm. Tada ispleti pletenicu, savij je u kolut, stavi u okrugli lim, prethodno namazan i posut brašnom i premaži bjelancem.
- Stavi u zagrijanu pećnicu i na srednje jakoj temperaturi peci oko 50 minuta.