Špajza 16. ožujka 2023.

Odležane malvazije oduševile publiku, istarski vinari imaju se čime ponositi

Vintage by Vinistra
Vintage by Vinistra - masterclass sa 7 odležanih malvazija foto: Merlo De Graia
gastro postao gastro.24sata.hr
U manifestaciji Vintage by Vinistra održanoj u zagrebačkom hotelu Esplanade sudjelovala su 33 vinara, a predstavljeno je ukupno 53 odležanih malvazija istarskih - sve jedna bolja od druge!

Ukupno 33 vinara i čak 53 njihove vrhunske odležane malvazije, od kojih je najstarija iz berbe 2003., predstavljeni su u zagrebačkom hotelu Esplanade u sklopu drugog promenadnog kušanja iz serije Vintage by Vinistra. Sommelieri, enolozi, chefovi, vlasnici vinoteka i restorana, vinski znalci i predstavnici medija uživali su u iznimnim malvazijama, među kojima su i one s višestrukom šampionskim titulama i odličjima svjetskog glasa, baš kao što su prije nekoliko mjeseci otkrili ljepotu odležanih terana na premijernom Vintageu u organizaciji Vinistre.

Sve to dogodilo se uoči Vinistrina važnog nastupa na sajmu ProWein u Düsseldorfu te uoči 29. izdanja Vinistre i domaćinstva prestižnog svjetskog vinskog natjecanja Concours Mondial de Bruxelles.

 | Author: Merlo De Graia Vintage by Vinistra u Esplanadi - sudjelovala su 33 vinara, koji su predstavili 53 odležane malvazije foto: Merlo De Graia

Na drugom promenadnom kušanju Vintage by Vinistra s odležanim malvazijama nastupile su vinarije Cattunar i OMO iz Brtonigle, Damjanić, Kadum i Agrolaguna iz Poreča, Benvenuti i Bertoša iz Kaldira, vinarija Marijan Arman, Rossi, Pilato i Sosich Wines iz Vižinade, Dobravac i Vivoda iz Rovinja, Meneghetti iz Bala, Matić i Poletti iz Višnjana, Anđelini iz Pazina, Anđelo Brčić iz Nove Vasi, Marčeta iz Fažane, In Sylvis iz Sv. Petra u Šumi, Vina Matošević iz Krunčići, Vina Zigante i Dešković iz Kostanjice, Ipša iz Livada, Medea iz Vodnjana, Vina Franković iz Buja, Kozlović i Prelac iz Momjana, Pervino iz Novigrada, Tomaz i Fakin iz Motovuna, Degrassi iz Savudrije.

 | Author: Merlo De Graia Vintage by Vinistra foto: Merlo De Graia

 | Author: Merlo De Graia Predsjednik Vinistre Luka Rossi, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i istarski župan Marin Miletić foto: Merlo De Graia

Na žalost nismo stigli sve kušati, no posebno su nas se dojmile odležane malvazije koje su predstavili vinarija Benvenuti (iz 2020. i 2016. godine), Vina Dobravac (2020. i 2018.), OMO (2020.), Poletti (2020. te arhiva iz 2005.), Kozlovićeva Selekcija malvazija iz 2020. te Santa Lucia Malvazija iz 2009. te Degrassijeve Malvazija Istarska Bomarchese Barrique iz 2003. (to je ta najstarija! – predivno vino) te Malvazija Istarske Bomarchese Riserva iz 2015.

 | Author: Merlo De Graia Vintage by Vinistra foto: Merlo De Graia

 

Vinistra Možda vas zanima... Istarska reprezentacija vinara izlaže na ProWeinu u Düsseldorfu Najave

 

Uoči promenadnog kušanja odležanih malvazija u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, u Esplanadinu restoranu Zinfandel's održan je zanimljiv masterclass s odležanim malvazijama koji je vodio sommelier Emil Perdec, koji je i odabrao vina za tu prigodu. Uz sedam sljedova jela s potpisom Esplanadine chefice Ane Grgić Tomić, spario je sedam odležanih malvazija u reznim oblicima – od pjenušca do desertnog vina.

 | Author: Merlo De Graia Vintage by Vinistra - masterclass je vodio sommelier Emil Perdec foto: Merlo De Graia

Ipak, prije svega toga, kao lijepi uvod poslužen je orange spritz u koje je glavna zvijezda bio pjenušac Medea Brut, od 100% malvazije, napravljen charmat metodom. U spritz je dodan i orancello destilerije Aura te mirisna korica naranče.

"Malvazija istarska od svih autohtonih sorti u Istri najjače je odjeknula, stekla najveću popularnost. Prije 20-ak godina kada je pokrenuta moderna istarska vinska scena istarski vinari su se jako posvetili svježoj malvaziji i napravili su jako dobar posao jer je njezina popularnost prešla i granice Lijepe naše. Ali su već u samom početku uvidjeli i veliki potencijal u toj sorti te su počeli i s odležavanjima.

 | Author: Merlo De Graia Vintage by Vinistra - masterclass foto: Merlo De Graia

Kroz sve te godine istarski vinari su razvijali svoje odležane malvazije i moram priznati da su u zadnjih nekoliko godina u Istru počela za njih dolaziti vrlo visoka i vrijedna priznanja s prestižnih svjetskih natjecanja. To i jest namjera ovog kušanja - pokazati dokle su istarski vinari stigli s odležavanjem malvazija“, govori predsjednik Vinistre Luka Rossi.

Za početak smo kušali pjenušac RE 2018. od malvazije, chardonnaya i bijelog pinota uz koji se lijepo sljubio tacos od crnog sezama punjen tartarom od usoljenih repova crvenih kozica, aioli umakom od začinskog bilja i citrusa te hrskavom salatom. Uz drugi slijed, dimljeni file brancina, s umakom od suhe marelice i bijelog papra pili smo vrhunsku Bomarchese selekciju 2020. vinarije Degrassi.

 | Author: Merlo De Graia Vintage by Vinistra - masterclass sa 7 odležanih malvazija foto: Merlo De Graia

Potom su uslijedile školjke Sv. Jakova, tikvice, marmelada od manga, tartufi i kokos, a uz to jelo izvrsno se sljubio Clemente blanc vinarije Damjanić, dok je Classica 2018. vinarije Poletti izvrsno odgovarala grdobini s blitvom, pjenom od krumpira, botargom od cipla i panko mrvicama.

Jedino mesno jelo na masterclassu, američki striploin s krunom od pinjola i parmezana, bearnaise umakom od smeđeg maslaca i bijelom šparogama, odlično se sljubio s finim orange vinom Simfonija 2016. vinarije Dobravac. Uz desert, biskvit od pečene naranče i badema, kremu od vanilije, aromatične bademe s paprom i cimetom te kremu od pečene naranče, pio se Arbor Selection 2019. In Sylvis vina.

 | Author: Merlo De Graia Vintage by Vinistra foto: Merlo De Graia

 

Vinistra En primeur Možda vas zanima... Mlade malvazije su sjajne unatoč vremenskim neprilikama Najave

 

"Širina koju nam ove malvazije pokazuju je dokaz da vrijedni istarski vinogradari i vinari posljednjih desetljeća nisu spavali, nego da su marljivo radili, pratili trendove, educirali se… Sjećam se kad sam 1995., 1996. počinjao kao sommelier tada smo svi nekako sa zavišću gledali Goriška brda i pitali se kad ćemo biti poput njih. E sada smo tu negdje s njima, i nemamo se čega sramiti.

Malvazija ima veliku tradiciju, davno su je iz Venecije uvezli u Istru – zapravo, proširili su je diljem Mediterana, i posvuda je bila jako dobro prihvaćena. Zahvaljujući tome u okviru Vinistre imamo i svjetsko prvenstvo malvazija – Svijet malvazija, na kojem će ove godine sudjelovati vina iz 10 zemalja", zaključio je o odležanim malvazijama, ali i malvazijama istarskim općenito, sommelier Emil Perdec koji je birao vina za masterclass nastojeći njima prikazati ne samo različite stilove odležane malvazije, nego i različite značajne vinogradarske položaje i njihove posebnosti.

 | Author: Merlo De Graia Vintage by Vinistra foto: Merlo De Graia  | Author: Merlo De Graia foto: Merlo De Graia

 

Vinski festivali Možda vas zanima... Sva važna vinska događanja koja ne želimo propustiti Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.