Više od 60 vinara iz Istre predstavilo je malvazije istarske berbe 2022. na 11. En primeuru, manifestaciji koju je 2012. pokrenula Vinistra po uzoru na takva događanja u Francuskoj. Premijerno kušanje vina u zagrebačkom hotelu Esplanade tradicionalno je okupilo hrvatsku vinsku scenu, sommeliere, enologe, vlasnike ugostiteljskih objekata, distributere, sve one koji su željeli na vrijeme rezervirati vina dok su još u bačvama, ali i sve iskrene i zainteresirane ljubitelje malvazije i istarskih vina.
"Prošla vinogradarska godina bila je vrlo izazovna i obilježena velikim sušama, ali istarski vinari imaju puno utakmica u nogama pa su ponovo odradili vrhunski posao. Siguran sam da ćemo nakon En primeura još jednom zaključiti kako imamo jako dobre mlade malvazije“, ističe Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre pred kojom je iznimno dinamična godina s atraktivnim vinskim manifestacijama. Među njima je i važno domaćinstvo prestižnog svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles.
Kao i svake godine s istarskim vinarima u Esplanadu je stiglo i dvadesetak kolega s Kvarnera sa žlahtinama te članovi Bregovite Hrvatske s mladim vinima autohtonih sorti. Od nekoliko kušanih mladih malvazija, posebno nas se dojmila ona vinarije Degrassi, koja se isticala po vrlo intenzivnoj i primamljivoj aromi meda od bagrema. Vinar Moreno Degrassi objasnio nam je kako je ta posebna aroma rezultat nešto ranije berbe od uobičajenog.
Vinari su se uglavnom držali pravila da na kušanje donesu samo mlade malvazije, no bilo je i onih koji su željeli prikazati raznovrsniju ponudu. Tako nas je kod Kabole, osim njegove mlade malvazije, oduševio i njegov mladi suhi muškat, ali nismo mogli odoljeti i na kušati njegovu maceriranu malvaziju iz amfore. Među izlagačima iz Bregovite Hrvatske, ideje o kušanju isključivo mladih vina, nije se srećom pridržavala vinarija Voštinić Klasnić kod kojih se mogao kušati autohtoni škrlet u tri varijante – Škrlet (svježa), Unikat (vrhunski predikatni škrlet) te uistinu poseban Natur (macerirano vino). Bila je to odlična prilika da se usporede tri stila vina od iste sorte, a priznat ćemo vam - naš favorit Natur iz berbe 2021. vrijedi još malo pričekati, dobro će mu doći još malo odležavanja u boci.
Prije samog En primeura održan je odličan masterclass na kojem smo imali priliku kušati trenutačno najbolje mlade malvazije, uz stručno vodstvo. Ocjenjivačka komisija odabrala je najboljih 7 od ukupno 40 kušanih vina, a tijekom masterclassa predstavili su nam ih vodili dr. sc. Kristijan Damijanić i sommelier Filip Savić.
"Tema ovog masterclassa je malvazija kroz različite terroire Istre. Meteorološki je 2022. bila vrlo zahtjevna godina, s vrlo malo padalina, uključujući zimu i proljeće, bilo je čak 40-50% manje padalina. Temperature su bile malo iznad prosjeka, no nije bilo ekstremno visokih temperatura", rekao je dr. sc. Kristijan Damijanić.
Prvu smo kušali mladu malvaziju vinarije Vivoda iz Rovinja, iz južne Istre. Vino je bilo žuto-zeleno, gusto i bistro, intenzivnih cvjetnih i voćnih aroma, a dominirali su citrusi i zelena jabuka. Složili smo se – vino je već sada odlično, a u pravoj formi bit će taman za Vinistru koja će se održati 5. i 6. travnja u Poreču
Naš favorit ipak je bilo drugo vino – svježa mlada malvazija Vina Laguna Prestige, s područja zapadne Istre, vino u kojem su prevladavale tropske arome. Treću smo kušali mladu relativno novog proizvođača, vinarije Kadum, također s područja zapadne Istre – bila je vrlo nježnih aroma i jako pitka, a vino nas je, za ovu fazu razvija, iznenadilo vrlo kompleksnim aromama.
Četvrta na redu za degustaciju bila je mlada malvazija vinarije Franković iz Buja, koja spada u sjevernu, odnosno sjeverozapadnu Istru. Karakterizirala ju je intenzivna žuta boja te zrelije note voća, parfemske note te vrlo koncentrirane note citrusa. Iz istog područja Istre bilo je i peto vino – mlada malvazija Dešković u kojoj su prevladavale voće arome te one aromatičnog bilja.
Iz centralne Istre stigla je na kušanje mlada malvazija Valenta, žuto-zelene boje, a posljednju smo kušali mladu malvaziju Benazić koja je bila sočna, mesnata, s puno aroma citrusa i gorkastim aftertasteom. Osjetilo se zrelo voće i kandirani citrusi – što je posljedica već spomenutih meteoroloških prilika suše i natprosječnih temperatura.
Ovaj zagrebački En primeur najbolja je pozivnica za odlazak na Vinistru u Poreč početkom travnja jer malvazije istarske iz berbe 2022. tada će biti u najboljoj formi, na radost brojnih ljubitelja te autohtone vinske sorte kojoj se u Istri s pravom daje puno na važnosti.