Recepti Umak 16. lipnja 2024.

Tzatziki - fantastičan grčki umak od krastavaca

Umak
8 MIN
0 MIN
10
JEDNOSTAVNO
tzatziki
Tzatziki
foto: Shameel Mukkath/Pexels
Uz hrpu mesa i priloga, potraži osvježenje u hladnom grčkom umaku sa svježim krastavcima, kiselim vrhnjem i jogurtom

Tzatziki, taj jednostavan, brz, ali neodoljivo aromatičan umak dio je grčke gastronomske tradicije. Svi već znamo, tzatziki je sjajan dodatak sendvičima svih vrsta, mesu i povrću s grilla i baš svakoj grickalici.

Priprema ovog umaka oduzet će ti svega nekoliko minuta, a jedini trik koji trebaš znati jest cijeđenje krastavaca kako kod miješanja s ostatkom sastojaka ne bi otpustili previše vode i umak učinili prerijetkim.

Umak od gljiva Možda vas zanima... Recept za umak koji super ide uz meso, ribu, povrće... Recepti

Tzatziki se idealno slaže i uz gyros, grčki specijalitet kojem tako teško odolijevamo, a poslužiti ga možeš i uz običan ili tortilja čips, dodajte kao umak u hamburger ili wrap, pa uživaj u slasnim zalogajima.

Možda vas zanima... Gyros: Fast food za grčke bogove Kolumne

tzatziki | Author: Thinkstock Tzatziki umak foto: Thinkstock

Ne gasi ekran dok kuham

Tzatziki umak
8 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
10
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslinovo ulje 3 žlica
  • Sok od limuna 1 žlica
  • Češnjak 2 režanj
  • Sol 0,50 žličica
  • Grčki jogurt 300 ml
  • Krastavac 1 kom
  • Kopar 1 žličica
Postupak
  1. Pomiješaj ulje, limunov sok, sol, protisnuti češnjak i papar.


  2. Dodaj jogurt i dobro rpomiješaj.


  3. Krastavce oguli, izvadi sjemenke, sitno ga naribaj. Posoli pa pusti da krastavci odstoje i puste vodu. Ocijedi ih i ubaci u jogurt.


  4. Svježi kopar nasjeckaj pa sve umiješaj u umak.


  5. Umak posluži dobro ohlađen.


Isprobaj i ove divne umake...

Možda vas zanima... Aromatični umak za roštilj Recepti Umak Možda vas zanima... Savršen prilog: Ljuti umak od rajčica Recepti Možda vas zanima... Top 5 dipova: Zagrabite slasni umak Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.