Jednostavan, brz, ali neodoljivo aromatičan umak bit će sjajan dodatak sendvičima svih vrsta i baš svakoj grickalici. Priprema ovog umaka oduzet će vam svega nekoliko minuta, a jedini trik koji trebaš znati jest cijeđenje krastavaca kako kod miješanja s ostatkom sastojaka ne bi otpustili previše vode i umak učinili prerijetkim.
Tzatziki se idealno slaže i uz gyros, grčki specijalitet kojem tako teško odolijevamo, a poslužiti ga možete i uz običan ili tortilja čips, dodajte kao umak u hamburger ili wrap, pa uživaj u slasnim zalogajima.
Tzatziki umak
Sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica limunovog soka
- 2 režnja češnjaka
- 1/2 žličice soli
- 300 ml grčkog jogurta
- 1 veći krastavac
- 1 mala žličica kopra
Postupak:
- Pomiješaj ulje, limunov sok, sol, protisnuti češnjak i papar.
- Dodaj jogurt i dobro pomiješaj.
- Krastavce oguli, izvadi sjemenke, sitno ga naribaj. Posoli pa pusti da krastavci odstoje i puste vodu. Ocijedi ih i ubaci u jogurt.
- Kopar nasjeckaj pa sve umiješaj u umak.