Recepti 26. srpnja 2017.

Top 5 dipova: Zagrabite slasni umak

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Gledanje filmova i igranje društvenih igara bit će puno bolje uz neki od popularnih „dipova“.

Prvo odlučite jeste li raspoloženi za slatke ili slane grickalice, a onda odaberite neki od genijalnih recepata. Ili jednostavno testirajte sve!

Najjednostavniji recept ima svega tri sastojka – 220 g krem sira, 100 g smeđeg šećera i 1 žlicu ekstrakta vanilije.  Trebate samo dobro izmiksati sastojke i narezati slatke jabuke na šnite. Odmah navalite na ovaj slatki dip kako vam voće ne bi promijenilo boju.

Malo više vremena trebat će vam za pripremu tiramisu-dipa. Pomiješajte 200 ml vrhnja za šlag s 2 čajne žličice instant kave. Zatim dodajte 200 g mascarponea, 100 g šećera i polovicu čajne žličice ekstrakta vanilije i miksajte. Na vrh stavite strugotine čokolade, kakao ili čokoladne mrvice i pripremite piškote.

Sljedeći slatki umak je nezaboravan, dvoslojan i podsjeća na Twix čokoladice. Na srednjoj vatri kuhajte pola litre vrhnja za šlag. Maknite kad zavrije i dodajte 350 g nasjeckane čokolade. Miješajte dok se ne sjedini i ostavite pola sata u hladnjaku. Za to vrijeme rastopite 100 g mekanih karamela s 3 žlice vode. Prvo u zdjelicu servirajte karamel, a zatim polagano dodajte čokoladu kako vam se slojevi ne bi izmiješali. Predlažemo da to napravite uz pomoć velike žlice koju možete položiti na površinu karamela i uliti čokoladu preko nje. Servirajte uz neke jednostavne keksiće ili krekere koji nisu ni preslatki ni preslani. 

 

Možda vas zanima... Najbolji umak od špinata koji ćete probati Špajza

 

Nakon tri slatka, predlažemo vam i dva jednostavna slana umaka. Prvi je klasični pizza dip kojim ne možete pogriješiti. Manju posudu za pečenje premažite maslacem i zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U posudu prvo stavite 220 g krem sira i prelijte s 400 ml umaka od rajčice. Ubacite 100 g suhe kobasice narezane na male kockice, 1 nasjeckani luk, 100 g maslina i 200 g naribane mozzarelle. Pecite 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici i servirajte uz štapiće od pizza/lisnatog tijesta ili jednostavno uz krekere.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Drugi je inspiriran popularnom grčkom salatom. Pomiješajte – g feta sira s – ml grčkog jogurta, 220 g krem sira, 3 žlice maslinovog ulja, sokom i koricom od jednog limuna. Posolite i dodajte malo crvene paprike. Na vrh stavite svježi krastavac, cherry rajčice nasjeckani svježi kopar.

Nadamo se da smo vam pomogli pri odabiru grickalica za opuštajući vikend. Uživajte! 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.