Recepti 27. lipnja 2017.

Tajna tiramisua chefa s Michelinovom zvjezdicom

foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Posjetitelji festivala Slatki gušti na zagrebačkom Zrinjevcu za vikend su imali čast učiti tajne pripreme tiramisua od vrhunskog talijanskog chefa...

Franco Aliberti, chef u restoranu s Michelinovom zvjezdicom „La Presef“, pripremao je tradicionalnu talijansku slasticu u improviziranoj kuhinji na otvorenom. 

Sve je sastojke donio s farme u vlasništvu „La Presefa“, detaljno pojasnio proces pripreme i spremno odgovarao na pitanja. Znatiželjnici su imali priliku isprobati njegov lagani desert s domaćim piškotama i kakao keksiće s malo soli.

U nastavku pročitajte tajne Alibertijevog recepta i napravite desert dostojan Michelinove zvjezdice...

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Tiramisu Franca Alibertija

Krema:
10 žumanjaka
100 grama šećera
50 ml vode
500 g mascarponea
2,5 g želatine

Piškote:
5 bjelanjaka
55 g šećera
Korica pola limuna
1 g soli
2 žumanjka
75 g šećera za posipanje
2 dcl kave

Priprema kreme:

Pomiješajte šećer i vodu i pustite da zavrije, a kad dobijete šećerni sirup polako umiješajte istučene žumanjke. Ugrijte želatinu prethodno rastopljenu u vodi i dodajte smjesi. Dobro pomiješajte smjesu s mascarponeom, kojeg ste miksali nekoliko minuta da postane kremast. Krema treba biti glatka i lagana.

POSEBAN SAVJET: Šećerni sirup je gotov dok dostigne temperaturu od 121 stupanj! 

Priprema piškota:

Istucite bjelanjke s pola šećera dodajući koricu limuna, a zatim istucite žumanjke s preostalim šećerom i dodajte smjesi. Umiješajte prosijano brašno i miješajte dok se potpuno ne upije. Oblikujte u obliku piškota i pecite na 180°C 10 minuta. Kad se ohlade, umačite komade piškota u kavu pa slažite u čaše red piškota, red kreme, red piškota pa red kreme.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.