Slatki zalogaj, zdravi sastojci, instant energija... Ove košarice prefin su spoj zobenih pahuljica, kikiriki maslaca i čokolade – i to bez pečenja!
Ima puno sjajnih kombinacija okusa, ali čokolada i kikiriki maslac već desetljećima drže prvo mjesto na ljestvici omiljenih. Svatko tko je ikada zagrizao pralinu punjenu maslacem od kikirikija zna o čemu pričamo – tanki, hrskavi sloj tamne čokolade i bogata, kremasta unutrašnjost koja miriše na prženi kikiriki.
Ove energetske "košarice" su upravo to – samo u zdravijoj, hranjivijoj i praktičnijoj verziji.
Sve što voliš – i još malo više
Osim čokolade i kikirikija, tu su zobene pahuljice, chia sjemenke, med i bademovo mlijeko – kombinacija koja osigurava proteine, vlakna i dugotrajan osjećaj sitosti. Rezultat su zalogaji koji te drže budnim i fokusiranim, a istovremeno smiruju želju za slatkim.
Zobene pahuljice i maslac od kikirikija
foto: @livveganstrong Pinterest
Ako želiš da se čokoladni sloj zagrize s onim prepoznatljivim pucketanjem, postoji mali trik – kokosovo ulje. Ono se stvrdnjava na sobnoj temperaturi pa pomaže čokoladi da se ravnomjerno stegne i dobije savršen sjaj bez bijelih mrlja. Za završni touch pospi pahuljicama morske soli. Kontrast slanog i slatkog ovdje igra glavnu ulogu.
Snack za cijeli tjedan
Ove košarice izdrže i do tjedan dana u hladnjaku, a možeš ih i zamrznuti pa vaditi prema potrebi. Trebaju tek nekoliko minuta da omekšaju i spremni su za grickanje.
Možeš ih i personalizirati: zamijeni dio zobenih pahuljica nasjeckanim bademima, dodaj sušene trešnje ili isprobaj bademov maslac umjesto kikiriki maslaca. I uživaj!
Ne gasi ekran dok kuham
Energetske košarice
30 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Zobene pahuljice
1,66
šalica
Kikiriki maslac s komadićima
0,75
šalica
Bademovo mlijeko
0,50
šalica
Chia sjemenke
3
žlica
Med
2
žlica
Ekstrakt vanilije
1,50
žličica
Sol
0,25
žličica
Čokoladne kapljice
0,50
šalica
Kokosovo ulje
1
žlica
Pahuljice morske soli
0,75
žličica
Postupak
Kalup za 24 mini muffina obloži silikonskim ili papirnatim košaricama.
U velikoj zdjeli pomiješaj 1 i ⅔ šalice zobenih pahuljica, ¾ šalice maslaca od kikirikija, ½ šalice bademovog mlijeka, 3 žlice chia sjemenki, 2 žličice meda, 1 i ½ žličice vanilije te ¼ žličice soli. Dobro izmiješaj. Smjesu rasporedi u pripremljene košarice, po jednu punu žlicu u svaku, i čvrsto utisni na dno.
U manjoj zdjeli, koja može ići u mikrovalnu, pomiješaj ½ šalice čokoladnih kapljica i 1 žlicu kokosovog ulja. Zagrij u mikrovalnoj na najjačoj snazi 45 do 60 sekundi, dok se ulje ne otopi, a čokolada ne omekša. Promiješaj dok smjesa ne postane potpuno glatka i sjedinjenа.
Na smjesu od zobi u svakoj košarici stavi po otprilike jednu čajnu žličicu otopljene čokolade, pa razmaži tako da pokrije cijelu površinu. Ohladi u hladnjaku, otkriveno, dok se čokolada ne počne stezati (površina gubi sjaj i postaje mat), oko 10 do 15 minuta. Pospi s ¾ žličice pahuljica morske soli, pa vrati u hladnjak, otkriveno, dok se sve potpuno ne stisne i rashladi, otprilike 1 sat.