Zalij čokoladom datulje punjene maslacem od kikirikija i uživaj. Imamo odličan recept
Datulje su stara škola prirodne slatkoće - doslovno. Spadaju među najstarije kultivirano voće, a koristile su se kao energetska bomba u pustinji puno prije nego su postale Instagram snack.
Datulje imaju teksturu i okus karamele, ali bez rafiniranog šećera, i rade ono što bi svaki desert trebao: zasite mozak, a ne iscrpe tijelo. U ovom receptu, pune se maslacem od kikirikija i uranjaju u tamnu čokoladu - bez termičke obrade, bez viška suđa...
Kad desert zna što radi
Ovo nije pokušaj da zdravije verzije kopiraju klasike nego recept koji koristi prirodne sastojke da napravi nešto prefino. Nema ničeg suvišnog, ali ima dovoljno prostora za improvizaciju - od bademovog maslaca do prstohvata morske soli. Rezultat je mali zasitni desert koji stane u ruku i zaslužuje tvoju punu pažnju.
Ne gasi ekran dok kuham
Punjene datulje u čokoladi
30 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Datulje
6
kom
Kikiriki maslac
3
žlica
Tamna čokolada
85
g
Morska sol
Postupak
Obloži mali lim za pečenje papirom za pečenje.
Svaku datulju zareži oštrim nožem po dužini i ukloni košticu. U svaku stavi po 1/2 žlice maslaca od kikirikija.
Čokoladu otopi u maloj zdjelici u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 20 sekundi (ukupno oko 1 i pol minute), miješajući između svakog zagrijavanja dok ne postane glatka i sjajna. Možeš je otopiti i na pari — zdjelu stavi iznad lonca s kipućom vodom, pazeći da voda ne dodiruje zdjelu, pa miješaj dok se čokolada ne otopi.
Uz pomoć dvije vilice ili štapića za jelo umoči svaku datulju u čokoladu tako da se cijela obloži, ali da maslac od kikirikija ostane vidljiv. Premjesti je na pripremljeni lim s papirom.
Ponavljaj postupak sa svim datuljama, zatim ih stavi u hladnjak dok se čokolada ne stisne.