Recepti Doručak 04. lipnja 2025.

Proteinski chia puding koji je fin kao desert

Doručak
15 MIN
0 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Proteinski chia puding: fin kao desert, hranjiv kao doručak
foto: Freepik
Chia sjemenke, borovnice, kikiriki maslac i 15 minuta posla za tri dana hranjivog doručka. Zvuči kao ponuda koje se ne odbija, zar ne?

Nema kuhanja, nema jutarnje panike, a drži te sitim do ručka bez pada energije. I prefin je. Tajna ovog chia pudinga je u kombinaciji biljnih proteina, zdravih masnoća i složenih ugljikohidrata.

Chia sjemenke u kontaktu s tekućinom stvaraju gelastu teksturu koja puding čini gustim i laganim za probavu. Bademovo mlijeko je osnova bez dodatnih šećera, borovnice dodaju antioksidanse i prirodnu slatkoću, dok kikiriki maslac i grčki jogurt daju dodatnu kremoznost, zdrave masti i još proteina.

Za dodatni boost, napravi vlastiti proteinski prah. Pomiješaj chia, konopljine i bučine sjemenke te ih samelji u mlincu za začine.

Najbolje zamjene za bananu u smoothiejima | Author: Canva Chia sjemenke foto: Canva

Samo 15 minuta posla

Ovaj doručak traži samo 15 minuta tvoje pažnje, i to navečer. Kad ga jednom napraviš, imat ćeš gotov obrok za sljedeća 3 dana. Chia sjemenkama treba minimalno 15 minuta da počnu upijati tekućinu, ali prava tekstura se razvije nakon 8-12 sati.

Dok ti spavaš, puding postaje ono što treba biti. Pored uštede vremena, odlična je opcija ako ti je bitno održavati stabilnu razinu šećera u krvi – sporije se probavlja, što znači da ti daje energiju postupno.

Ne gasi ekran dok kuham

Proteinski chia puding
15 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Bademovo mlijeko 3 šalica
  • Borovnice 3 šalica
  • Proteinski prah 2 žlica
  • Chia sjemenke 0,75 šalica
  • Javorov sirup 2,33 žlica
  • Ekstrakt vanilije 1,75 žličica
  • Sol 0,25 žličica
  • Grčki jogurt 0,75 šalica
  • Kikiriki maslac 0,33 šalica
Postupak
  1. U blenderu izmiksaj bademovo mlijeko, 2 šalice borovnica i proteinski prah dok smjesa ne postane glatka (oko 30 sekundi). Prebaci u zdjelu, dodaj chia sjemenke, 2 žlice javorova sirupa, 1 žličicu vanilije i sol. Dobro promiješaj pjenjačom. Pokrij i ostavi u hladnjaku da se stisne – idealno preko noći (barem 12 sati).


  2. U manjoj zdjeli pomiješaj jogurt, kikiriki maslac, preostalu žličicu javorova sirupa i ostatak vanilije. Miješaj dok smjesa ne postane glatka. Pokrij i ostavi u hladnjaku dok ne bude spremno za posluživanje.


  3. U čaše ili staklenke raspodijeli chia puding (oko 1 šalicu po porciji). Na svaki sloj dodaj po 2 žlice kikiriki kreme i ostatak borovnica. Po želji, pospi dodatnim sjemenkama ili listićima badema.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

478 kcal

23 %

MASTI

25,00 g

34 %

KOLESTEROL

0,03 g

0 %

UH

45,00 g

16 %

PROTEINI

24,00 g

48 %

Chia sjemenkama treba barem 15 minuta da počnu stvarati gel, ali najbolje teksture dobiješ ako ih ostaviš da se namaču preko noći – to im daje onu pravu, pudingastu gustoću.

 

Ako voliš puding, ne propusti ove recepte!  

Domaći puding od pistacija Možda vas zanima... Puding od pistacija bolji od svih Dubai delicija! Recepti rajskoh, zapečeni puding od riže Možda vas zanima... Zapečeni puding od riže s narančom i kardamomom Recepti Možda vas zanima... Razbudi se uz chia puding s kavom! Recepti Možda vas zanima... Slatko proljeće: Puding od riže s jagodama Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.