Možda ćeš morati uložiti malo više truda u ovaj puding od pistacija, ali rezultat će biti desert koji nadmašuje sve pudinge. I sve čokolade!
Pistacijesu u posljednje vrijeme svuda - u čokoladama, sladoledima, tortama, kremama... Ove male orašaste kraljice imaju boju koja izgleda skupo, okus koji je profinjen i teksturu koja se u desertima ponaša kao savršen most između orašastog i svilenkastog. I onda dođe ovaj puding. Nepretenciozan, a bogat. Domaći, ali otmjen.
Puding od pistacija priprema se brzo i jednostavno, bez pečenja i bez ikakve drame. Tajna je u dobrom mlijeku, malo strpljenja i, naravno, pravim pistacijama - neslanim i sirovima, jer samo tako dolazi do izražaja njihov puni potencijal.
Ako puding od pistacija poslužiš s tučenim slatkim vrhnjem i nasjeckanim pistacijama posutim po vrhu, dobivaš desert koji izgleda kao da je iz slastičarnice.
Pistacije
foto: Curated Lifestyle/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći puding od pistacija
40 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pistacije
1
šalica
Šećer
0,50
šalica
Mlijeko
2
šalica
Jaje
1
kom
Žumanjak
2
kom
Gustin (Kukuruzni Škrob)
2
žlica
Sol
0,12
žličica
Maslac
2
žlica
Ekstrakt vanilije
0,25
žličica
Tučeno slatko vrhnje
Postupak
Stavi sirove neslane pistacije u multipraktik i miksaj dok ne postanu sitno mljevene i ne počnu se povezivati u gustu smjesu, 3-4 minute.
Dodaj 1⁄4 šalice šećera i 2 žlice mlijeka, pa miksaj dalje dok ne dobiješ pastu. Tu pastu prebaci u veliki lonac, dodaj preostale 2 šalice mlijeka i kuhaj na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući pjenjačom, dok smjesa ne počne kipiti.
Dok se mlijeko zagrijava, u multipraktik dodaj preostalih 1⁄4 šalice šećera, cijelo jaje, dva žumanjka, gustin i sol. Miksaj dok se sve ne sjedini. Zatim, dok multipraktik radi, polako ulij 1⁄2 šalice toplog mlijeka kako bi temperirao jaja.
Sadržaj multipraktika pažljivo prebaci u lonac s ostatkom zagrijanog mlijeka. Kuhaj na srednje jakoj vatri, stalno miješajući dok se puding ne počne zgušnjavati i lagano kipiti.
Makni lonac s vatre, dodaj maslac i vaniliju pa miješaj dok se maslac ne otopi i sve se lijepo poveže.
Puding podijeli u 6 posudica. Svaku pokrij prozirnom folijom tako da folija dodiruje površinu pudinga. To sprječava nastanak kore. Stavi u hladnjak i pusti da se hladi najmanje 4 sata.
Prije posluživanja, puding ukrasi tučenim vrhnjem i nasjeckanim pistacijama.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
310 kcal
15 %
MASTI
18,00 g
25 %
KOLESTEROL
0,11 g
0 %
UH
29,00 g
10 %
PROTEINI
9,00 g
18 %
Ako voliš pistacije (a tko ne voli), isprobaj i ove slasne ideje!