Nisu isti kao Dubai Brownies, čak su nam i bolji! Donosimo provjeren recept za odlične brownies s pistacijom!
Je li potrebno ponavljati da nam je pistacija jako, jako draga?! Volimo je grickati uz TV, ali i jesti u brojnim slatkim i slanim jelima. U slanim jelima pistacija može postati odlična krusta za meso, dok u desertima imamo milijun slatkih kombinacija u kojima bismo je rado upotrijebili.
Nedavno smo obilježili i Dan pistacije, te se prisjetili brojnim starih i novih slatkih klasika s pistacijama (ne brini, linkove ponavljamo u nastavku teksta 😉). No u međuvremenu smo pronašli i jedan novi recept s pistacijama za koji smo sigurni da će ti se svidjeti baš kao i nama.
O da, brownies s pistacijom, odnosno pistachio brownies, nama su u kuhinji - 'na repeat'!
Brownies s pistacijom
foto: Bonni Bakery/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Pistachio Brownies
10 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
150
g
Tamna čokolada
85
g
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Sol
0,75
žličica
Šećer
150
g
Smeđi šećer
50
g
Oštro brašno
60
g
Kakao prah
20
g
Pistacije
1,50
šalica
Bijela čokolada
115
g
Slatko vrhnje
2
žlica
Postupak
Rešetku u pećnici postavi na sredinu, pećnicu zagrij na 175 stupnjeva.
Kalup za pečenje dimenzija cca 23x23 cm namasti i obloži papirom za pečenje.
Na srednjoj vatri rastopi maslac. Nastavi ga zagrijavati uz povremeno miješanje, dok ne krene ključati i postane zlatno-smeđ, 7-8 minuta. Makni s vatre. Dodaj komadiće tamnu čokoladu natrganu na komadiće, ekstrakt vanilije i 1/2 žličice soli te dobro promiješaj da se sva čokolada rastopi i dobiješ glatku smjesu.
Dodaj bijeli i smeđi šećer i energično miješaj pjenjačom dok smjesa ponovno ne bude glatka (ne brini, šećer se u ovom trenutku neće potpuno rastopiti). Pusti da se ohladi oko 5 minuta.
Dodaj 1 jaje u čokoladu i dobro izmiješaj pjenjačom. Dodaj drugo jaje i ponovno energično promiješaj pjenjačom. Dodaj brašno i kakoa prah te dobro umiješaj silikonskom špatulom. Grubo nasjeckaj 1 šalicu pistacija i umiješaj ih u tijesto. Tijesto izlij u pripremljeni kalup i poravnaj površinu.
Peci 20-22 minute, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čitsa. Pusti da se ohlade.
U međuvremenu, zdjelicu napuni ledenom vodom. U posudi ne štednjaku zakipi malo vode. U vrelu vodu dodaj 1/2 šalice pistacija i odmah makni s vatre. Pusti da se pistacije namaču oko 1 minutu, potom ih prebaci u ledenu vodu da se brzo ohlade.
Pistacije ocijedi i stavi na kuhinjski papirnati ubrus ili krpu da se osuše. Protrljaj ih i ukloni kožicu. Pistacije prebaci u sjeckalicu ili multipraktik i melji oko 2 minute, dok se dobro ne usitne. Polako, dok multipraktik još radi, ulij 2 žlice vode i blendaj dalje dok ne dobiješ glatku smjesu.
Smjesu od pistacija prebaci u vatrostalnu posudu, dodaj bijelu čokoladu nakidanu na komadiće, slatko vrhnje i preostalu 1/4 žčičice soli. Ubaci u mikrovalnu i zagrijavaj u intervalima od 15 sekundi, uz miješanje između svakog intervala, sve dok se sva čokolada ne rastopi. Dobro promiješaj i stavi u hladnjak do korištenja.
Ganache od pistacija premaži preko ohlađenih brownieja i pospi tostiranim pistacijama.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
286 kcal
14 %
MASTI
19,00 g
26 %
KOLESTEROL
0,46 g
0 %
UH
24,00 g
8 %
PROTEINI
5,00 g
10 %
A tek ovi dobri stari i novi slatki klasici s pistacijama... Ma tko bi im odolio?!