Cannoli s pistacijama imaju hrskavu koricu, kremasto punjenje od mascarponea i fini sloj bijele čokolade i pistacija. Idealni su za ljubitelje talijanskih slastica!
Lasagne, pizza i rižoto možda su najpoznatija talijanska jela, ali talijanska slastičarska tradicija ni najmanje ne zaostaje za onom francuskom. Tijekom 17. stoljeća u Italiji samostani su zapravo bili najpoznatije "slastičarnice", a redovnice su kroz rešetkaste prozore prodavale svoje prefine kolače i poslastice.
U vrijeme kad su mnogi recepti bili izgubljeni u mračnom srednjem vijeku, redovnice su čuvale slatke tajne, a mnoge od najpoznatijih slastica koje danas poznajemo potječu upravo iz tih kuhinja. Jedna od takvih, slatkih talijanskih tajni, svakako su i cannoli, neodoljiv hrskav i kremast desert koji dolazi u brojnim kombinacijama okusa i dodataka!
Cannoli su izvorno nastali na Siciliji, a sastoje se od hrskavog tuljca punjenog finom kremom od ricotte i/ili mascarponea. Sicilijanski cannoli najčešće se pune kremom od ricotte, ali u ovom ćemo receptu koristiti jednostavniju kremu od mascarponea.
Ovi su cannoli najbolji isti dan kada su pripremljeni jer su tada najhrskaviji i najukusniji.
Ne gasi ekran dok kuham
Hrskavi cannoli s pistacijom
120 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Brašno
1
šalica
Šećer
1,50
žlica
Sol
0,12
žličica
Maslac
2
žlica
Bijelo vino
0,25
šalica
Žumanjak
1
kom
Suncokretovo ulje
Mascarpone
225
g
Vrhnje za šlag
0,50
šalica
Šećer u prahu
1
šalica
Ekstrakt vanilije
0,50
žličica
Bijela čokolada
0,33
šalica
Pistacije
0,50
šalica
Postupak
Stavi brašno, šećer, sol i maslac u posudu procesora i miksaj oko 15 sekundi.
Dodaj suho bijelo vino i žumanjak te pulsiraj još minutu dok ne dobiješ mrvičasto tijesto.
Premjesti tijesto na čistu površinu i mijesi ga 5 minuta.
Pokrij tijesto prozirnom folijom i ostavi ga da odmara 1 sat.
Razvaljaj tijesto na debljinu otprilike 3 mm, u traku širine oko 12 cm.
Pomoću okruglog kalupa promjera 7-8 cm izreži 8 krugova tijesta.
U dubokoj tavi zagrij ulje na 175°C.
Kalupe za cannole lagano premaži uljem.
Oblikuj tuljce za cannole. Omotaj svaki krug tijesta oko kalupa i čvrsto pritisni rubove da se zalijepe.
Prži tuljce u serijama, po 3-4 minute, odnosno dok ne postanu zlatno smeđi.
Stavi tuljce na rešetku da se ocijede i ohlade, zatim ih pažljivo skini s kalupa.
U zdjeli pomiješaj mascarpone, slatko vrhnje, šećer u prahu i vaniliju te miksaj dok smjesa ne postane gusta i kremasta.
Komadiće bijele čokolade rastopi u mikrovalnoj pećnici, u intervalima od 15 sekundi, miješajući između svakog intervala. Čokoladu možeš rastopiti i na pari.
Umoči oba kraja svakog tuljca u rastopljenu čokoladu, zatim ih uvaljaj u nasjeckane pistacije i ostavi da se stvrdne 10 minuta.
Napuni slastičarsku vrećicu kremom od mascarponea i napuni svaki tuljac.
Za dodatni efekt, pospi još pistacija i malo šećera u prahu prije posluživanja.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
518 kcal
25 %
MASTI
39,20 g
54 %
KOLESTEROL
0,07 g
0 %
UH
36,20 g
13 %
PROTEINI
6,00 g
12 %
Isprobaj i ove talijanske slane i slatke specijalitete!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.