Recepti Desert 11. studenoga 2024.

Prefini cannoli s pistacijom i kremastim punjenjem

Desert
120 MIN
15 MIN
8
SREDNJE
cannoli
Cannoli s pistacijom
foto: Amirali Mirhashemian/Unsplash
Cannoli s pistacijama imaju hrskavu koricu, kremasto punjenje od mascarponea i fini sloj bijele čokolade i pistacija. Idealni su za ljubitelje talijanskih slastica!

Lasagne, pizza i rižoto možda su najpoznatija talijanska jela, ali talijanska slastičarska tradicija ni najmanje ne zaostaje za onom francuskom. Tijekom 17. stoljeća u Italiji samostani su zapravo bili najpoznatije "slastičarnice", a redovnice su kroz rešetkaste prozore prodavale svoje prefine kolače i poslastice.

U vrijeme kad su mnogi recepti bili izgubljeni u mračnom srednjem vijeku, redovnice su čuvale slatke tajne, a mnoge od najpoznatijih slastica koje danas poznajemo potječu upravo iz tih kuhinja. Jedna od takvih, slatkih talijanskih tajni, svakako su i cannoli, neodoljiv hrskav i kremast desert koji dolazi u brojnim kombinacijama okusa i dodataka!

Možda vas zanima... Sicilijanski cannoli - kremasti smotuljci sreće Recepti

Hrskavi cannoli s pistacijom i kremastim punjenjem | Author: Canva Slastičarska krema unutra, komadići pistacije izvana... foto: Canva

Mascarpone ili ricotta, pitanje je sad?

Cannoli su izvorno nastali na Siciliji, a sastoje se od hrskavog tuljca punjenog finom kremom od ricotte i/ili mascarponea. Sicilijanski cannoli najčešće se pune kremom od ricotte, ali u ovom ćemo receptu koristiti jednostavniju kremu od mascarponea.

Ovi su cannoli najbolji isti dan kada su pripremljeni jer su tada najhrskaviji i najukusniji.

Ne gasi ekran dok kuham

Hrskavi cannoli s pistacijom
120 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Brašno 1 šalica
  • Šećer 1,50 žlica
  • Sol 0,12 žličica
  • Maslac 2 žlica
  • Bijelo vino 0,25 šalica
  • Žumanjak 1 kom
  • Suncokretovo ulje
  • Mascarpone 225 g
  • Vrhnje za šlag 0,50 šalica
  • Šećer u prahu 1 šalica
  • Ekstrakt vanilije 0,50 žličica
  • Bijela čokolada 0,33 šalica
  • Pistacije 0,50 šalica
Postupak
  1. Stavi brašno, šećer, sol i maslac u posudu procesora i miksaj oko 15 sekundi.


  2. Dodaj suho bijelo vino i žumanjak te pulsiraj još minutu dok ne dobiješ mrvičasto tijesto.


  3. Premjesti tijesto na čistu površinu i mijesi ga 5 minuta.


  4. Pokrij tijesto prozirnom folijom i ostavi ga da odmara 1 sat.


  5. Razvaljaj tijesto na debljinu otprilike 3 mm, u traku širine oko 12 cm.


  6. Pomoću okruglog kalupa promjera 7-8 cm izreži 8 krugova tijesta.


  7. U dubokoj tavi zagrij ulje na 175°C.


  8. Kalupe za cannole lagano premaži uljem.


  9. Oblikuj tuljce za cannole. Omotaj svaki krug tijesta oko kalupa i čvrsto pritisni rubove da se zalijepe.


  10. Prži tuljce u serijama, po 3-4 minute, odnosno dok ne postanu zlatno smeđi.


  11. Stavi tuljce na rešetku da se ocijede i ohlade, zatim ih pažljivo skini s kalupa.


  12. U zdjeli pomiješaj mascarpone, slatko vrhnje, šećer u prahu i vaniliju te miksaj dok smjesa ne postane gusta i kremasta.


  13. Komadiće bijele čokolade rastopi u mikrovalnoj pećnici, u intervalima od 15 sekundi, miješajući između svakog intervala. Čokoladu možeš rastopiti i na pari.


  14. Umoči oba kraja svakog tuljca u rastopljenu čokoladu, zatim ih uvaljaj u nasjeckane pistacije i ostavi da se stvrdne 10 minuta.


  15. Napuni slastičarsku vrećicu kremom od mascarponea i napuni svaki tuljac.


  16.  Za dodatni efekt, pospi još pistacija i malo šećera u prahu prije posluživanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

518 kcal

25 %

MASTI

39,20 g

54 %

KOLESTEROL

0,07 g

0 %

UH

36,20 g

13 %

PROTEINI

6,00 g

12 %

Isprobaj i ove talijanske slane i slatke specijalitete!

Piadina Možda vas zanima... Piadina - talijanski klasik koji moraš isprobati! Recepti Biscotti s bademima Možda vas zanima... Neodoljivi domaći talijanski biscotti s bademima! Recepti Možda vas zanima... Cacio e pepe - talijanski klasik od tri sastojka Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:48 11. Studeni 2024.

    Mljac