Fini, hrskavi keksi s cijelim, neoguljenim bademima pravi su gastronomski užitak. Ako nikada nisi isprobala pripremu tradicionalnih talijanskih biscotta ili cantuccia, sada je idealno vrijeme.
Keksi od badema,biscottiili cantucci tradicionalna su talijanska slastica. Izraditi ih je uistinu jednostavno, ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu za kuhanje kao niti ručno miješanje.
Talijanska riječ “biscotti” znači dvaput pečeni.Jer - biscotti se peku dva puta. Što duže ostanu u pećnici, postat će hrskaviji. Imaju tradicionalni izduženi oblik koji se dobiva rezanjem pečenog tijesta dijagonalno.
Biscotti mogu dugo trajati, no ne i u mojoj kuhinji!
Još jedna dobro poznata činjenica je da biscotti mogu trajati vječno! Pa, možda ne zauvijek ... ali zaista dugo. Budući da se peku dva puta, u tijestu je vrlo malo vlage. Možeš ih čuvati na sobnoj temperaturi čak nekoliko tjedana. Najbolje ih je držati u nepropusnoj posudi. No tko će izdržati kad zna da u smočnici ima fine biscotte..., zato u mojoj kuhinji ova informacija još nikad nije iskušana.
Trebaju li biscotti biti tvrdi? Odgovor je da! Tradicionalni biscotti su veoma tvrdi i hrskavi, ali i veoma ukusni i aromatični! Baš takvi su i ovi biscotti s bademima za koje donosimo odličan, provjereni recept!
Biscotti
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći biscotti s bademima
25 MIN
pripreme
65 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Bademi
1
šalica
Brašno
300
g
Prašak za pecivo
1,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Šećer
100
g
Smeđi šećer
150
g
Jaje
3
kom
Maslinovo ulje
125
ml
Ekstrakt badema
1
žličica
Ekstrakt vanilije
0,50
žličica
Limunova korica
1
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. Rešetku postavi u sredini.
Bademe rasporedi na lim za pečenje i tostiraj ih u pećnici oko 12-15 minuta.
Za to vrijeme u srednjoj zdjeli umuti suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, sol i šećere).
U velikoj posudi umuti jaja. Dodaj maslinovo ulje, ekstrakte i koricu limuna. Lagano umuti.
Kad su bademi preprženi, izvadi ih iz pećnice i grubo nasjeckaj.
Lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
Smjesi od brašna dodaj smjesu od jaja; miješaj drvenom žlicom dok se ne sjedini.
U tijesto dodaj nasjeckane bademe (provjeri jesu li se ohladili prije stavljanja u tijesto).
Upotrijebi veliku žlicu za vađenje tijesta i stavite ga na lim obložen papirom za pečenje. Od ukupnog tijesta formiraj dvije odvojene “cjepanice”. Vlažnim prstima oblikuj oblik cjepanice.
Peci otprilike 30 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju i ne postanu čvrsti. Ostavi ih da se malo ohlade oko 10 minuta.
Izvadi ih iz lima za pečenje i prebaci na dasku za rezanje.
Koristi nazubljeni nož (za kruh), nareži kolačiće pod kutom. Stavi kriške natrag na lim za pečenje i vrati ih u pećnicu još otprilike 15-20 minuta (što duže ostanu u pećnici, to će biti hrskaviji). Okreni ih na pola vremena pečenja.
izvadi iz pećnice i stavi na rešetku da se ohlade. Čuvaj u dobro poklopljenoj staklenci iii limenci za kekse.
Umjesto badema, u ovom receptu mogu se koristiti i pistacije ili neki drugi orašasti plodovi. Ili pak samo tvoja omiljena kombinacija istih...
Ako su ti se svidjeli naši biscotti s bademima, isprobaj i ove recepte...