Kolumne 02. lipnja 2016.

Biscotti od korijandera

biscotti
Anja Bajt
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne, ovo nisu dosadni, suhi keksi. Vjerujte mi kad vam kažem da sam istinski luda za cantuccinima ili biscottima, jer jednostavno obožavam taj mali zalogaj (ili dva), suh na prvi dodir, a rastopljen u ustima već nakon par sekundi.

 I rastopljena ja od miline okusa, par sekundi nakon tih par sekundi. Jednostavno neću nikad odustati od hvaljenja ovakve vrste slastica jer istinski, najdublje i uvijek vjerno vjerujem u njihovu snagu i važnost na mapi slatkog. Pogotovo u predstojeće, ljetne dane...

Zamislite situaciju: vratili ste se s plaže, popili bi nešto hladno onako s nogu i usput nešto gricnuli, kao slatki uvod u večernje planove. Tad, u tom trenutku kovanja istih, na terasi, još uvijek u kupaćem kostimu, taj slatki zalogaj će vam nagovijestiti uspješnu večer. Ili drugi scenarij: budite se "ujutro", mamurni nakon realizacije spomenutih večernjih planova, i nije vam do velikog doručka jer samo što nije vrijeme za ručak, al’ kavu ćete svakako popiti. Tko je opet glavna zvijezda? Ovaj kolačić.

I zato bacite se na ovaj nevelik posao, ispast će vam 50-ak keksića koji mogu trajati i do 2 tjedna. Teoretski.

Sastojci:

115 g maslaca
200 gr šećera
2 jaja
1 žlica maslinovog ulja
naribana korica jedne naranče
350 gr brašna
1 i 1/2 žličica praška za pecivo
75 gr mljevenih zobenih pahuljica
75 gr rižinog brašna
115 gr tostiranih oraha, krupno narezanih
2 žličice sjemenki korijandera

Postupak:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Stavite maslac i šećer u posudu i dobro istucite mikserom.
  2. Dodajte jaja, jedno po jedno, maslinovo ulje i koricu naranče i dobro izmiješajte. Prosijte brašno, prašak za pecivo i rižino brašno iznad ove miješavine pa dodajte orahe.
  3. Izgnječite sjemenke korijandera u mužaru,pa i njih dodajte smjesi. Izmiješajte dobro sve sastojke, ukoliko je smjesa ljepljiva dodajte još malo brašna, ali pazite da ostane mekana.
  4. Oblikujte na dasci dvije štruce oko 20 cm dugačke. Smjestite ih na papirom obložen lim, udaljene međusobno oko 5 cm.
  5. Pecite oko 35 minuta, dok ne poprime zlatno smeđu boju. Ostavite na limu oko 10 minuta, da se
  6. malo ohlade. Izvadite ih na dasku za rezanje i dijagonalno izrežite šnitice oko 1 cm debele.
  7. Vratite keksiće natrag na lim i pecite oko 7 minuta, okrenite na drugu stranu, pa pecite još 5 minuta.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.