gastro postao
Fantastični hrskavi keksići savršeni za svako godišnje doba – ljeti ih možete ponijeti na izlet, a zimi grickati u Božićno vrijeme.
Biscotti su keksići specifične pripreme, peku se dvaput, a obogatiti ih možete raznim okusima – dodajte malo ribane limunove korice, komadića čokolade ili suhog voća i dobit ćete odličnu poslasticu koju je najbolje poslužiti uz šalicu kave.
Sastojci:
- 210 g glatkog brašna
- 70 g kukuruznog brašna
- 200 g šećera
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 2 velika jaja
- 1 limun – korica
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 55 g otopljenog maslaca
- 100 g oraha, lješnjaka, badema, pistacija (po želji) – grubo nasjeckani
- 100 g čokolade – grubo nasjeckane
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180°C. Pomiješajte oba brašna, šećer, sodu bikarbonu i sol. Dodajte naribanu limunovu koricu, sjeckane bademe, vaniliju i čokoladu.
- Jaja razmutite i dodajte u brašno. Otopite maslac i dodajte u brašno. Sve pomiješajte i zamijesite glatko tijesto. Ako vam je smjesa presuha, dodajte žlicu – dvije mlijeka.
- Tijesto podijelite u dva jednaka dijela. Od svakog dijela formirajte valjak (štrucu) dužine 33 cm. Oba valjka s gornje strane poravnajte tako da nemaju zaobljen vrh. Premjestite u tepsiju (ostavite dosta prostora između), na papir za pečenje i pecite 20 minuta na 180°C.
- Kada su pečeni, valjci se jako rašire i blago popucaju. Ostavite ih da se hlad 20 minuta. Nakon 20 minuta, oštrim nožem za kruh režite kriške debljine 1 cm. Stavljajte kriške na tepsiju (na papir za pečenje) jednu do druge. Pecite na 120°C, 20 minuta. Zatim okrenite svaku krišku i pecite još 10 – 20 minuta, da poprime zlatnu boju.
- Ostavite da se ohlade. Čuvajte ih na sobnoj temperaturi, na suhom mjestu (zatvoreni u kutiji mogu stajati sigurno 2 tjedna).
Dobar tek!
Anju možete pratiti i na njezinom blogu SweetHeartSweets iFacebook stranici.