Recepti 13. studenoga 2020.

Cacio e pepe - talijanski klasik od tri sastojka

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Samo tri sastojka čine savršeno jelo. Autentični recept s kojim ćeš svaki put napraviti pravi talijanski cacio e pepe - savršeno kremast i ukusan!

Cacio e pepe tradicionalno je talijansko jelo koje  potječe iz okolice Rima. Na lokalnom dijalektu, cacio e pepe u prijevodu znači "sir i papar", a njegovi su sastojci upravo to - sir, crni papar i tjestenina. Budući da sastojci na prvu djeluju jednostavno, specifičnosti svakog od sastojka doista su bitne. Sir bi trebao biti svježe naribani Pecorino Romano, tvrdi sir od ovčjeg mlijeka koji također potječe iz tog područja i, iako sličan parmezanu, slaniji je i jačeg okusa.

Crni papar trebao bi biti svježe mljeven tako da možeš osjetiti njegovu intenzivnu aromu, ali opet ne toliko da je premoćan. Što se tiče tjestenine, sušeni špageti, bucatini i tonnarelli - špageti četvrtastog oblika koji također nose naziv špageti alla chitarra - tradicionalni su odabir za cacio e pepe.

Ono što cacio e pepe ne bi trebao sadržavati jesu maslac, vrhnje za kuhanje i maslinovo ulje. Neki će tvrditi da se umjesto Pecorina, može koristiti parmezan, međutim ako želiš postići autentičan okus, koristi isključivo Pecorino sir. 

 

Možda vas zanima... Započni dan hrskavim sendvičem sa sirom Recepti

 

Sastojci:

  • 150 g sira Pecorino Romano
  • 1 žlica grubo mljevenog crnog papra, i dodatno još za ukras
  • 1/3 šalice ledene vode
  • 450 g tjestenine 

Priprema:

  1. Napravi pastu od sira i papra: pecorino sir fino naribaj u u velikoj zdjeli. Dodaj svježi crni papar i umuti ih zajedno s ledenom vodom. Korištenje hladne vode sprječava pojavu grudica i razdvajanje umaka. Ono što ćeš imati u posudi je gusta, uglavnom glatka pasta.
  2. Tjesteninu skuhaj al dente i odvoji šalicu škrobne vode u kojoj se kuhala tjestenina. Višak vode pomoći će u popuštanju paste i pretvaranju u kremasti umak.
  3. Bacanje vilicom: upotrijebi istu vilicu kojom si miješali pastu od sira i papra, da bi tjesteninu "bacila" i dobro izmiješala s pastom. Vilica je najlakši, najkorisniji alat za snažno miješanje i bacanje svega zajedno, tako da nema potrebe posezati za drugim priborom.

Buon appetito!

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Akon 22:53 16. Studeni 2020.

    Pecorino i parmesan su jako slicni??? Jesu... i jedan i drugi su sirevi. Kakve vi i dalje gluposti pisete to je strahota. Ovo je recept za debile! (Inace, ako niste znali, jedan sir je od ovcjeg a drugi od kravljeg mlijeka)