gastro postao
Pripremi sicilijanske cannole punjene sirom prema tradicionalnom receptu
Cannoli su talijanski slatki zalogaji koji se sastoje od hrskavih tubica i finog kremastog punjenja. Tubice koje se pune kremom mogu se pržiti ili peći, a kremu pak možeš prilagoditi samo sebi.
Tradicionalno, punjenje se priprema od ricotte, no dodati mu možeš i mascarpone, limunovu ili narančinu koricu, čokoladu, ekstrakt vanilije, pa čak i kockice voća ili orašaste plodove.
Donosimo recept za pripremu cannola koji se prže u ulju, no ti ga svakako možeš prilagoditi vlastitim željama i ukusu.
Sicilijanski cannoli
Sastojci - za nadjev:
- 2 šalice brašna
- 1 žličica cimeta
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 žlica šećera
- prstohvat soli
- 100 ml bijelog vina
- 1 bjelanjak
- ulje
Sastojci - za nadjev:
- 450 g ricotte
- 225 g mascarpone sira
- 4 žlice šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Sastojci - za posipanje:
- kandirana naranča
- šećer u prahu
Priprema:
- U zdjelu stavi brašno, cimet, kokosovo ulje, šećer i sol pa izmiksaj. Tijekom miksanja dodaj pola šalice vina. Ako ti se tijesto čini presuho, ulij još malo vina. Tijesto je gotovo kad se oblikuje u kuglu.
- Tijesto pokrij plastičnom folijom i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi sat, dva.
- Prereži tijesto napola pa ga na pobrašnjenoj površini tanko razvaljaj. Rezačima u obliku kruga (ili čašom) izreži što više krugova.
- Omotaj oko metalnih kalupa za cannole ili tuljaca koje možeš izraditi od aluminijske folije.
- Premaži rubove bjelanjkom da se učvrste.
- Isprži cannole do zlatne boje, ocijedi ih, ohladi i makni kalupe.
- Za nadjev pomiješaj ricottu, mascarpone, šećer u prahu i vaniliju.
- Stavi kremu u slastičarsku vrećicu i napuni cannole.
- Ukrasi krajeve kandiranom narančom i pospi cannole šećerom u prahu.