gastro postao
Pripremite cannole punjene sirom prema tradicionalnom Sicilijskom receptu
Cannoli su talijanski slatki zalogaji koji se sastoje od hrskavih tubica i finog kremastog punjenja. Tubice u koje se sprema krema mogu se pržiti ili peći, a kremu pak možete prilagoditi samo sebi.
Tradicionalno, punjenje se priprema od ricotte, no dodati mu možete i mascarpone, limunovu ili narančinu koricu, čokoladu, ekstrakt vanilije, pa čak i kockice voća ili orašaste plodove.
Donosimo vam recept za pripremu cannola koji se prže u ulju, no vi ga svakako možete prilagoditi vlastitim željama i ukusima.
Za pripremu tijesta trebat će vam:
- 2 šalice brašna
- 1 žličica cimeta
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 žlica šećera
- Prstohvat soli
- 100 ml bijelog vina
- 1 bjelanjak
- ulje
Za pripremu nadjeva bit će vam potrebno:
- 450 g ricotte
- 225 g mascarpone sira
- 4 žlice šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za posipanje:
- kandirana naranča
- šećer u prahu
Priprema:
- U zdjelu blendera stavite brašno, cimet, kokosovo ulje, šećer i sol pa izmiksajte. Dok blender radi, dodajte pola šalice vina. Ako vam se tijesto čini presuho, ulijte još malo vina. Tijesto je gotovo kad se oblikuje u kuglu.
- Izvadite je, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi sat, dva.
- Prerežite tijesto napola pa ga na pobrašnjenoj površini tanko razvaljajte. Rezačima u obliku kruga (ili čašom) izrežite što više krugova.
- Omotajte ih oko metalnih kalupa za cannole ili tuljaca koje ste sami izradili.
- Premažite rubove bjelanjkom da se učvrste.
- Ispržite cannole do zlatne boje, ocijedite ih, ohladite i izvadite kalupe.
- Za nadjev pomiješajte ricottu, mascarpone, šećer u prahu i vaniliju.
- Stavite kremu u slastičarsku vrećicu i napunite cannole.
- Ukrasite krajeve kandiranom narančom i pospite cannole šećerom u prahu.
Dobar tek!
ricotta
mascarpone
cannoli
ručak
večera
jesen
ljeto
proljeće
zima
miksanje
prženje
Italija
niskokaloricna prehrana
desert