Ova toskanska poslastica poznata je širom svijeta, jednostavna je za pripremu te se u Italiji poslužuje uz vino (Vin Santo). Keksi se peku u dva navrata i upravo taj način pripreme daje im hrskavost i čini ih idealnom poslasticom uz čaj ili kavu.
Nakon pečenja u limenoj kutiji mogu stajati i do dva tjedna da ne omekšaju, a ako ih spakirate mogu biti i odličan poklon za vaše prijatelje.
Sastojci:
- 300 g brašna ,
- 160 g šećera,
- 125 g badema,
- 3 jaja
- 60 g omekšanog maslaca
- pola žličice ekstrakta vanilije ili 2 vanilin šećera,
- malo ribane korice limuna
- 1 žlica ruma ( po želji)
- 1 prašak za pecivo
Postupak:
- Sve sastojke staviti u jednu posudu te ih umijesiti ručno ili mikserom (nastavci za dizana tijesta) . Bademe nije potrebno usitniti jer će se kasnije rezati, a niti guliti jer koža badema daje dodatnu aromu po kojoj su keksi i poznati.
- Dobivenu smjesu koja je ljepljive teksture, stavite na hlađenje pola sata.
- Na pobrašnjenom stolu smjesu podijelite na četiri dijela te svaki formirajte u duguljasti oblik poput malog kruha. Ako želite da vam keksi budu veći smjesu podijelite u dvije štruce.
- Pecite na 180°C oko 15 minuta, te zatim izvadite da se štruce prohlade
- Prohlađene štruce oštrim nožem režite u koso kako bi dobili oblik sličan brusketima.
- Narezane kekse vratite u pećnicu na 100°C te ih tako sušite 10 minuta s jedne strane i desetak minuta s druge.
- Gotove kekse najbolje je čuvati u limenoj kutiji.
Za više slanih i slatkih recepata posjetite blog Sweety&Spicy i istoimenu Facebook stranicu mladih gastro kreativaca.
Dobar tek!