Kolumne 24. srpnja 2017.

Cantuccini – hrskavi talijanski keksi s bademima

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovoga puta za Vas sam pripremila tvrde kekse na bazi badema koji potječu iz Toskane, a jednako ukusne možete ih pripremiti i kod kuće...

Ova toskanska poslastica poznata je širom svijeta, jednostavna je za pripremu te se u Italiji poslužuje uz vino (Vin Santo). Keksi se peku u dva navrata i upravo taj način pripreme daje im hrskavost i čini ih idealnom poslasticom uz čaj ili kavu.

 

 

Možda vas zanima... Cheesecake u čaši spreman za samo 10 minuta Kolumne

 

Nakon pečenja u limenoj kutiji mogu stajati i do dva tjedna da ne omekšaju, a ako ih spakirate mogu biti i odličan poklon za vaše prijatelje. 

 

Možda vas zanima... Pita od borovnica - slastica o kojoj se priča Kolumne

 

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Sastojci: 

  • 300 g brašna ,
  • 160 g šećera,
  • 125 g badema,
  • 3 jaja
  • 60 g  omekšanog maslaca 
  • pola žličice ekstrakta vanilije  ili 2 vanilin šećera,
  • malo ribane korice limuna 
  • 1 žlica ruma ( po želji)
  • 1 prašak za pecivo

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Postupak:

  1. Sve sastojke staviti u jednu posudu te ih  umijesiti ručno ili mikserom (nastavci za dizana tijesta) . Bademe nije potrebno usitniti  jer  će se kasnije rezati, a niti guliti jer koža badema daje dodatnu aromu po kojoj su keksi i poznati. 
  2. Dobivenu smjesu koja je ljepljive teksture, stavite na hlađenje pola sata.
  3. Na pobrašnjenom stolu smjesu podijelite na četiri dijela te svaki formirajte u duguljasti oblik poput malog  kruha. Ako želite da vam keksi budu veći smjesu podijelite u dvije štruce.  
  4. Pecite na 180°C oko 15 minuta, te zatim izvadite da se štruce prohlade
  5. Prohlađene štruce oštrim nožem režite u koso kako bi dobili oblik sličan brusketima. 
  6. Narezane kekse vratite u pećnicu na 100°C te ih tako sušite 10 minuta s jedne strane i desetak minuta s druge.
  7. Gotove kekse najbolje je čuvati u limenoj kutiji.

 

Za više slanih i slatkih recepata posjetite blog Sweety&Spicy i istoimenu Facebook stranicu mladih gastro kreativaca. 
 

Dobar tek!

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.