gastro postao
Iskoristite rižu na najukusniji mogući način. Ovaj ukusan i kremasti desert vrlo lako mogao bi zamijeniti žitarice koje inače doručkujete.
U principu ne postoji nekakav definitivni recept za ovu jednostavnu slasticu i sve je stvar vlastitog ukusa. Danas za vas imamo puding od riže sa svježim jagodama, a pripremiti ga možete i sa svakim drugim voćem, pa mu dodati i omiljene začine.
Ovaj puding možeš jesti i ohlađen, a odličan je i kao topli desert.
Puding od riže s jagodama
Sastojci:
- 50 g riže okruglog zrna
- 500 ml mlijeka
- 1 jaje
- 40 g šećera
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- ½ žličice cimeta
- prstohvat soli
- 150 g jagoda narezanih na četvrtine
- 150 g smrznutih jagoda za pire
Postupak:
- Rižu, mlijeko i prstohvat soli stavi u posudu za kuhanje.
- Kuhaj sve na jačoj vatri dok ne prokuha.
- Kada je riža prokuhala, smanji vatru i pusti da se lagano kuha 15-20 minuta, dok riža ne postane mekana.
- U posebnoj posudi razmuti jaje, šećer, vaniliju i cimet.
- Dodaj malo tople riže i mlijeka kako bi se smjesa temperirala.
- Dobro promiješaj.
- Smjesu postepeno dodaj riži uz konstantno miješanje.
- Kuhaj još 5 minuta. Još toplu rižu istresi u čaše u kojima ćeš poslužiti desert.
- Pripremi jednostavan pire bez dodanog šećera tako što smrznute jagode izblendaš u blenderu.
- U čašu s pudingom dodaj žlicu pirea i nekoliko komadića jagode.