Recepti Desert 11. travnja 2025.

Zapečeni puding od riže s narančom i kardamomom

Desert
10 MIN
65 MIN
9
JEDNOSTAVNO
rajskoh, zapečeni puding od riže
Zapečeni puding od riže, za Zagrepčance - slasni rajskoh
foto: Gourmet Traveller/Pinterest
Sve je poznato, ali ni jedan zalogaj nije dosadan. Puding od riže s narančom i kardamomom topao je i mirisan, baš poput djetinjstva

Mirisi naranče i kardamoma pretvaraju običnu zdjelu pudinga u nešto što zove na još jednu žlicu. Peče se bez žurbe, ali utješi brzo. Puding od riže, odnosno zapečena riža na mlijeku ili, kako je često zovu u našim krajevima - rajskoh, odnosno koh od riže postoji u nekom obliku u gotovo svakoj kuhinji na svijetu — od turskog sütlaça, odnosno bosanskog sutlijaša (književno - riže na mlijeku) do indijskog kheera.

I nije slučajno: to je jelo koje uvijek završi u kategoriji "hrana koja te smiri, ugrije i oraspoloži". Ovdje je u pečenoj verziji, s mirisima koji te instantno prebace u dekica mode.

Mousse od riže i čokolade koji ruši pravila (i predrasude) Možda vas zanima... Mousse od čokolade i riže koji zaobilazi sva pravila Recepti

Doručak, užina, desert... Sve u 1

Ovaj puding ne traži stalno miješanje nad štednjakom niti gledanje na sat svakih pet minuta. Umjesto toga, riža se skuha na mlijeku, sve se složi u zdjeli, ulije u kalup i peče dok ne zamiriši cijela kuhinja.

Narančina korica daje svježinu, kardamom začinsku dubinu, a javorov sirup laganu slatkoću koja lijepo zaokruži priču. Rezultat je desert koji se ponaša kao doručak, užina i završetak obroka u jednom.

Ne gasi ekran dok kuham

Puding od riže s narančom i kardamomom
10 MIN
pripreme
65 MIN
kuhanja
9
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Jaje 4 kom
  • Šećer 1 šalica
  • Mlijeko 3 šalica
  • Sol 0,50 žličica
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Kardamom 0,50 žličica
  • Narančina korica 1 žlica
  • Javorov sirup 1 žlica
  • Kuhana riža 2 šalica
  • Tučeno slatko vrhnje
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C.


  2. Naulji kvadratni kalup za pečenje (23x23 cm) i ostavi sa strane.


  3. U velikoj zdjeli istuci jaja i šećer dok ne postanu glatki.


  4. Ulij mlijeko i miješaj dok se ne sjedini.


  5. Dodaj sol, vaniliju, kardamom, naribanu narančinu koricu i javorov sirup pa sve dobro promiješaj.


  6. Umiješaj kuhanu rižu dok se ravnomjerno ne rasporedi u smjesi.


  7. Ulij smjesu u pripremljeni kalup za pečenje.


  8. Stavi taj kalup u veći kalup u kojem se nalazi oko 5 cm vode tako da voda doseže do polovice vanjskog kalupa.


  9. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 60–70 minuta, dok se površina ne učvrsti.


  10. Posluži toplo, uz tučeno vrhnje, čokoladu u prahu ili narančinu koricu ako želiš.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

218 kcal

10 %

MASTI

4,60 g

6 %

KOLESTEROL

0,07 g

0 %

UH

38,00 g

13 %

PROTEINI

5,90 g

11 %

Puding moraš voljeti! Zato klikni i na ove recepte!

Možda vas zanima... Svečani puding cheesecake s cimetom Native sadržaj Božićni chia puding s okusom medenjaka Možda vas zanima... Chia puding s okusom medenjaka za božićno jutro Recepti puding od čokolade Možda vas zanima... Savršen domaći puding od tamne čokolade Recepti Kremšnite Možda vas zanima... Ove prefine lažne kremšnite gotove su za pola sata! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.