gastro postao
Hladne i sočne, kremšnite su idealan desert za svako doba godine, a posebno kada dani postaju topliji
Na spomen kremšnita prvo što nam padne na pamet je fina kremasta slastica u koju treba utrošiti puno truda i vremena, ali ovaj recept nešto je sasvim drugačije.
Za njega ti ne veliko treba znanje i iskustvo, a u samo pola sata dobit ćeš desert koji neodoljivo podsjeća na samoborske kremšnite. Kao što smo rekli, gotove su za svega pola sata, a sigurni smo da će jednako brzo nestati s tanjura.
Lažne kremšnite
Sastojci:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 4 žlice brašna
- 1,4 l mlijeka
- 1 lisnato tijesto
- šećer u prahu
Postupak:
- Odvoji žumanjke od bjelanjaka.
- Žumanjke dobro izmiksaj sa 150 g šećera i dodaj puding (u prahu), brašno i 4 dl mlijeka.
- Dobro izmiksaj i zakuhaj u 1 litru kipućeg mlijeka (skuhati kao puding).
- Od bjelanjaka i 50 g šećera istuci čvrsti snijeg, zatim ga lagano umiješaj u vruću kremu.
- Lisnato tijesto tanko razvaljaj, izbodi vilicom i ispeci ga (na obrnutoj strani lima za pečenje) na 180 °C, 10-15 minuta (dok ne dobije lijepu zlatno-žutu boju).
- Gotovo lisnato tijesto prepolovi i namaži kremom, a drugu polovicu prethodno izreži na kockice i posloži ih po kremi.