Kremšnite su pripremale još naše bake, a jednako su popularne i među mlađim generacijama. Tražiš najbolji recept za samoborske kremšnite? Onda si na pravom mjestu!
Slasna krema i hrskave kore za kremšnitu spajaju se u omiljeni desert koji se u našim krajevima priprema dugi niz godina.
Nema kremšnita bez hrskavih kora
Kad radiš kremšnite obavezno obrati pozornost na dvije stvari - kore i kremu. Kako bi kore uvijek bile savršeno hrskave, potrebno ih je polako odmrznuti, najbolje u hladnjaku.
Jednom kada je lisnato tijesto spremno, razvaljaj ga dovoljno tanko kako bi se ravnomjerno ispeklo. Također za najbolje kore za kremšnite svakako izbuši rupice na tijestu prije pečenja kako se ne bi napuhnulo tijekom pečenja.
Pjenasto izrađen bjelanjak za kremšnite; foto:
Krema za kremšnite bez greške
Kako bi bila pjenasta i istovremeno kremasta, krema za kremšnite se treba pripremati s mnogo pažnje. Stručnjaci za kremšnite su svakako majstori slastičari iz slastičarnice Orijent koji su nam otkrili da je za najbolju kremu za kremšnite ključna priprema bjelanjaka.
Dok kremu od žumanjaka nije problem skuhati, važno je znati koliko dobro trebaš izraditi bjelanjke. Ako ih ne izradiš dovoljno, krema za kremšnite neće dobiti željenu teksturu i bit će previše gusta. Ako pak previše izradiš bjelanjke, krema za kremšnite će biti prepuna mjehurića zraka i neće se lijepo sjediniti.
Trik je da bjelanjke izrađuješ u metalnoj ili staklenoj posudi, nikako plastičnoj. Znat ćeš da su savršeno izrađeni kada snijeg postane čvrst i sjajan, tada je potrebno stati s miksanjem. U kremu od žumanjaka ih umiješaj špatulom ili žlicom, nikako mikserom. Tako ćeš dobiti savršeno pjenastu i kremastu kremu za kremšnite.
Kremšnite
Klasične kremšnite slastičarnice Orijent
Kremšnite slastičarnice Orijent
Omiljena zagrebačka slastičarnica podijelila je s nama svoj recept za klasične kremšnite. Od samoborskih se razlikuju po tome što je između kore i kreme dodan sloj šlaga, a i krema je malo drugačija.
Sastojci:
- 20 žlica brašna
- 30 žlica šećera
- 1,5 l mlijeka
- 1 l vode
- 12 žumanjaka
- 12 bjelanjaka
- 500 g lisnatog tijesta
- 500 ml vrhnja za šlag
Postupak:
- Dva komada lisnatog tijesta razvaljaj na radnoj površini tako da budu iste veličine. Jedan komad stavi u lim za pečenje, izbuši rupice na površini i stavi peći 10-ak minuta na 220 Celzijevih stupnjeva. Isto napravi i s drugom korom.
- Za to vrijeme pripremi kremu. Odvoji 12 žumanjaka u posudu i dodaj brašno, šećer, vodu i mlijeko. Sve miješaj na umjerenoj temperaturi i dobro pazi da ne nastanu grudice.
- Dok se krema kuha istuci bjelanjke u čvrsti snijeg.
- Kada krema bude gotova pažljivo umiješaj bjelanjke.
- Kremu prelij preko tijesta i zatim ostavi da se dobro ohladi, najmanje dva sata.
- Kada se krema ohladila, izradi šlag prema uputama i prenesi ga na kremu.
- Sve prekrij drugom korom i posipaj šećerom u prahu.
- Ostavi da se još malo ohladi pa posluži i uživaj u svakom zalogaju!