Špajza 26. listopada 2021.

Saznaj kako pravilno odmrznuti lisnato tijesto

Odmrzavanje lisnatog tijesta foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Lisnato tijesto zaista vrijedi uvijek imati pri ruci. U nekoliko minuta možemo ga pretvoriti u ukusne slatke i slane delicije. U nastavku saznaj kako ga pravilno odmrznuti

Osim u slatkim jelima, lisnato tijesto odlično se slaže i u pripremi slanih jela, predjela i glavnih jela. Njegova priprema nije zahtjevna fizički, no proces je nešto duži, pa tu odlično uskaču ona već pripremljena ili kupovna tijesta. Jedini "teški" dio korištenja smrznutog lisnatog tijesta jest taj što ga moramo unaprijed odmrznuti. Slastičari tvrde da je tajna ukusnog lisnatog tijesta, koje će izgledom i okusom biti jednako dobro kao i ono iz pekare, u pravilnom odmrzavanju.

U nastavku pročitaj kako pravilno odmrznuti lisnato tijesto.

Najbolji način za odmrzavanje lisnatog tijesta je u hladnjaku!

Prilikom odmrzavanja lisnatog tijesta važno je da slojevi tijesta i maslac ostanu sjedinjeni. Zato je najbolji način da ga odmrzneš polako i na hladnom mjestu. Smrznutim listovima lisnatog tijesta (obično pakiranim presavijenim na trećine) trebat će šest do osam sati da se odmrznu u hladnjaku. Većina savjeta sugerira da odmrzavanje u hladnjaku obaviš preko noći, ali također možeš staviti lisnato tijesto u hladnjak, primjerice prije posla, rano ujutro i ono bi se trebalo odmrznuti dok stigneš kući. Raspakiravanje lisnatog tijesta i premještanje na lim za pečenje pomoći će da se tijesto brže odmrzne, posebno ako si u žurbi.

Ako si u žurbi, odmrzni ga na sobnoj temperaturi

No, ako ti lisnato tijesto treba što prije, brža metoda odmrzavanja jest na sobnoj temperaturi.  Ako se odlučiš za ovu metodu, prvo raspakiraj tijesto te ga položi na lim za pečenje. Većini lisnatih tijesta trebat će sat do sat i pol da se odmrznu na sobnoj temperaturi. No, ne želimo da tijesto postane previše mekano, važno je da se odmrzne do određene granice, odnosno da je dovoljno savitljivo da ga možemo rasklopiti i razvaljati. 

Može li se lisnato tijesto odmrznuti u mikrovalnoj pećnici? 

Mikrovalnu pećnicu koristi samo u iznimnim situacijama, kada lisnato tijesto moraš odmrznuti što je brže moguće. Dakle, ako je potrebno ubrzati proces za odmrzavanje lisnatog tijesta, preporučujemo da ga, nakon što je malo odstajalo, odložiš na minutu u mikrovalnu pećnicu (snage 50-100 W). Nikada ne stavljaj zamrznuto lisnato tijesto direktno u mikrovalnu jer može doći do pucanja listova tijesta. Ipak, savjetujemo da se unaprijed pripremiš i izabereš jednu od prve dvije ponuđene metode!

Vrijeme je da isprobaš fine zalogajčiće od lisnatog tijesta...

 

Možda vas zanima... Isprobaj croffle - neodoljiv spoj kroasana i vafla Recepti Možda vas zanima... Najjednostavnije pizza rolice od lisnatog tijesta Recepti Ružice od jabuka i lisnatog tijesta Možda vas zanima... Jabuke i lisnato se vole. Imamo dva odlična recepta! Recepti Možda vas zanima... Lisnato tijesto, brie i džem su neodoljiva kombinacija za svaku priliku! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.