Recepti Kruh i pecivo 05. listopada 2024.

Lisnato tijesto i brie sir - još uvijek dostupan luksuz

Kruh i pecivo
10 MIN
20 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Zalogajčići s brie sirom
Zalogajčići s brie sirom i džemom od brusnica
foto: Shutterstock
Slasna kombinacija brie sira, lisnatog tijesta i džema od brusnica zadovoljit će i najzahtjevnija nepca

Istinski gurmani uživaju u slatko-slanim kombinacijama, a jedna od takvih je i kombinacija u kojoj glavne uloge igraju lisnato tijesto, brie sir i džem od brusnica.

Slasnu kombinaciju možeš napraviti u obliku zalogajčića oblikovanih u kalupima za muffine, a detaljan postupak izrade donosimo u nastavku. Ako si u žurbi, brie možeš jednostavno zamotati u lisnato tijesto, ispeći ga u pećnici i preliti džemom po izboru.

Za sve kombinacije trebat će ti isti sastojci: brie sir, lisnato tijesto i džem. Po želji, zalogajčiće možeš obogatiti i nasjeckanim orasima. Priprema je zaista jednostavna (i brza), pa su ovi zalogajčići odličan odabir za svaku priliku. 

 | Author: Shutterstock Lisnato tijesto u kalupu za muffine foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Zalogajčići od brie sira i džema od brusnica
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Brie 200 g
  • Lisnato tijesto 500 g
  • Džem od brusnica 0,50 šalica
  • Orasi
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Kalup za muffine premaži maslacem. 


  2. Lisnato tijesto razvaljaj, a zatim izreži na jednake komade (oblik kvadrata). 


  3. Nježno odvoji kvadrate od podloge i položi ih u mini kalupe za muffine. Vilicom izbockaj svaki komad tijesta. 


  4. Brie nareži na manje komade, stavi po jedan komad sira u sredinu svakog komada lisnatog tijesta. Svaki komad sira prelij jednom žličicom džema od brusnica. Po želji dodaj i nasjeckane orahe. 


  5. Peci 18-20 minuta, dok se tijesto ne napuhne, a rubovi ne poprime lijepu zlatno smeđu boju.


  6. Pusti da se ovi slasni zalogajčići ohlade u kalupu oko 3 minute, a potom nježno izvadi zalogajčiće i posloži ih na tanjur za posluživanje. Posluži toplo i uživaj!


U slučaju da nemaš kalupe za muffine, na svaki komad lisnatog tijesta stavi dio sira i žličicu džema od brusnica, a zatim pričvrsti tijesto na sredini (spoji 4 vrha tijesta) i premaži razmućenim jajetom. Pripremljene smotuljke stavi na lim obložen papirom za pečenje i peci u zagrijanoj pećnici dok tijesto ne postane lijepe zlatne boje. Također, džem od brusnica možeš zamijeniti džemom od malina ili nekog drugog bobičastog voća. A i džem od smokava mogao bi super odgovarati!

Detaljan postupak izrade zalogajčića od brie sira pogledaj u videu u nastavku.

Isprobaj i sljedeće recepte...

Možda vas zanima... Tarte tatin - najslavnija preokrenuta pita na svijetu Kolumne Možda vas zanima... Brzinska slastica od lisnatog tijesta, oraha i jabuka Kolumne Možda vas zanima... Slatki kruh za najveće obožavatelje buče Recepti Možda vas zanima... Znaš li zašto se čokoladni tartufi tako zovu? Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.