Recepti Desert 26. svibnja 2025.

Najbolji recepti s lisnatim tijestom - moraš ih isprobati!

Desert
25 MIN
30 MIN
16
SREDNJE
deserti od lisnatog tijesta
Deserti od lisnatog tijesta
foto: Arhiva missGASTRO
Imamo recepte za jednostavne, brze i fotogenične slastice s lisnatim tijestom...

Ako radiš domaće lisnato tijesto zahtjeva podosta vremena i često nije najpraktičnija opcija, pa u zamjenu za domaća tijesta odlično uskaču i ona kupovna. Ako u zamrzivaču već imaš paket lisnatog tijesta, baci se na pripremu ukusnih slastica! Hrskava tekstura i prozračnost lisnatog tijesta čine ga odličnim izborom za pripremu različitih slanih i slatkih jela.

Donosimo ti recepte za brzinske slastice s lisnatim tijestom koje će te oduševiti i okusom i izgledom! Uživaj...

Ružice s lisnatim tijestom recepti | Author: Shutterstock Ružice od jabuka i lisnatog tijesta foto: Shutterstock

Ružice od jabuka i lisnatog tijesta

Uz par kratkih uputa, pripremit ćeš ih bez problema! Za dobar rezultat ključno je kupiti lijepe crvene jabuke i narezati ih na podjednake, vrlo tanke kriške.

Jednako precizna moraš biti i pri valjanju tijesta i rolanju. Količine navedena u receptu su dostatne za 6 ružica, ali ti predlažemo da odmah udvostručiš sastojke.

Možda vas zanima... Napravi i ti ružice od jabuka i lisnatog tijesta Recepti

recept kremšnite | Author: Nešto slatko by Katarina Kremšnite foto: Nešto slatko by Katarina

Kremšnite

Prefine, pufnaste, rahle kremšnite kojima je teško odoljeti! Kremšnite su klasik koji obožavamo, a recept za najukusnije kremšnite pripremila je Katarina koju možeš pronaći na Instagram profilu Nešto slatko by Katarina

Možda vas zanima... Kremšnite su klasik za svaku priliku i svako godišnje doba Kolumne

Galette od lisnatog tijesta s jabukama | Author: Marijana Zlomislić Galette od lisnatog tijesta s jabukama foto: Marijana Zlomislić

Galette od lisnatog tijesta, jabuka i oraha

Za pripremu brzinske galette od jabuka i oraha trebat će ti manje od 20 minuta! Galette od lisnatog tijesta s orasima i jabukom donosi okuse djetinjstva u modernom obliku.

Činit će ti se kao da jedeš orahnjaču i štrudlu od jabuka u jednom, a priprema će ti oduzeti manje od pola sata. Ne znamo što čekaš, uhvati se valjka! 

Možda vas zanima... Brzinska slastica od lisnatog tijesta, oraha i jabuka Kolumne

Kolač s lisnatim tijestom | Author: Irena Gavran Kolač od lisnatog tijesta, pudinga i pekmeza foto: Irena Gavran

Kolač od lisnatog tijesta, pudinga i pekmeza

Za druženja s obitelji pripremi jednostavnu i ukusnu slasticu s lisnatim tijestom. Recept je pripremila Irena Gavran, a inspiraciju je pronašla listajući stare kuharice koje su prepune jednostavnih, ukusnih, brzih i jeftinih recepata.

Ako voliš jednostavne i pristupačne recepte, sigurni smo da će te i ova poslastica oduševiti.

Možda vas zanima... Kolač od lisnatog tijesta, pudinga i pekmeza Kolumne

 | Author: Vedran Bošković Pasteis de Nata foto: Vedran Bošković

Pasteis de Nata

Jesi li već probala pasteis de Nata, tradicionalne portugalske poslastice od lisnatog tijesta? Ako nisi, sada je pravo vrijeme! Priprema i nije toliko teška te ne zahtijeva mnogo vremena, posebno ako se odlučiš koristiti kupovno tijesto. Recept za autohtone Pasteis de Nata donosi ti naš kolumnist Vedran Bošković

Možda vas zanima... Pasteis de nata - slatki zalogajčići s lisnatim tijestom Kolumne

piramida s višnjama recept | Author: Nevena Josipović Piramida s višnjama foto: Nevena Josipović

Piramida s višnjama

Recept za jedan od kremastijih kolača, piramidu s višnjama, pripremila je Nevena Josipović. Spoj višanja, vanilije i lisnatog tijesta neodoljivo podsjeća na kremšnite. Njegova jednostavna priprema, tekstura i okus je ono što će te oduševiti.

Jedino na što moraš obratiti pozornost je lisnato tijesto, tj. da vam se prilikom pečenja ne odlijepi pa da višnje ne "izađu" van. U ovom kolaču uživat će sve generacije stoga je idealan za proslave i rođendane. 

Ne gasi ekran dok kuham

Piramida s višnjama
25 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Lisnato tijesto 500 g
  • Višnje iz kompota 500 g
  • Mlijeko 800 ml
  • Prašak za puding od vanilije 2 kom
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Šećer 150 g
  • Maslac 150 g
  • Vrhnje za šlag 500 ml
Postupak
  1. Lisnato tijesto izvadi iz zamrzivača te pusti da se otopi. U pakiranju su obično dva komada, stoga od svakog trebaš dobiti pet trakica; svaka bi trakica trebala imati pet centimetara širine i 15 do 20 cm dužine. Stoga svaki komad razvaljaj na cca 20×20.


  2. Izreži trakice i na svaku poredaj višnje. Svaki rub trakice premaži s malo vode, te svaku trakicu zarolaj da višnje budu unutar tijesta tj omotane tijestom. Trakice posloži na lim obložen papirom za pečenje te stavi peći na 200°C, dok tijesto ne dobije zlatnu boju.


  3. Za kremu odvoji malo mlijeka sa strane i umuti puding. Ostatak mlijeka stavi zakuhati zajedno sa šećerom i vanilin šećerom.


  4. Kada mlijeko provrije, dodaj puding i miješa da se ne stvore grudice. Miješajte barem četiri do pet minuta. Makni s vatre i pusti da se puding ohladi. Moj savjet je da ga prekriješ prozirnom folijom da se ne stvori korica. Foliju stavi direktno na površinu kreme.


  5. Maslac sobne temperature izmiksaj te ga dodaj u ohlađenu kremu. Kremu još jednom dobro izmiksaj.


  6. Na podlogu stavi četiri trakice s višnjama pa ih premaži kremom. Zatim stavi tri trakice i opet ih premaži kremom. Nastavi niz tako da staviš dvije trakice pa premažite kremom i za kraj stavi jednu trakicu i cijelu piramidu premaži ostatkom kreme.


  7. Za sam kraj izmiksaj slatko vrhnje u šlag i premaži cijeli kolač.


  8. Moja preporuka je da kolač odstoji cijelu noć u hladnjaku.


Piramida s višnjama Možda vas zanima... Piramida s višnjama - sočan obožavani klasik Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:24 27. Svibanj 2023.

    lijepo