Tvoji jutarnji obroci više nikad neće biti isti nakon što napraviš ovu hrskavu domaću granolu s maslacem od badema... Ma, vjerojatno ćeš je grickati i popodne. Ali to je okej!
Domaća granolas maslacem od badema nije samo finija, nego je i mudriji izbor – znaš što jedeš, kontroliraš sastojke i uštediš novac. Kombinacija maslaca od badema, meda i začina stvara dubok, topao okus koji se ne zaboravlja.
Ključ je u omjerima: taman dovoljno masti da se svi sastojci lijepo spoje, ali ne toliko da granola postane masna. Ne koristi se rafinirani šećer, a okus se oslanja na prirodnu slatkoću meda i tostirane bademe.
Ako voliš granolu koja hrska pod zubima i dolazi u velikim, zlatnim komadima, postoji trik koji ne smiješ preskočiti. Nakon pečenja, granolu moraš pustiti da se potpuno ohladi bez ikakvog miješanja. Ni prstom!
Taj miris koji će se širiti kućom? Zanemari ga. Ne pipaj granolu dok ne prođe barem 45 minuta. Za one dovoljno strpljive, nagrada je itekako vrijedna.
Maslac od badema
foto: Oh My Veggies/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Granola s bademovim maslacem
60 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
10
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Zobene pahuljice
3
šalica
Bademi
1
šalica
Kokos u listićima
0,33
šalica
Cimet
0,75
žličica
Muškatni oraščić
0,25
žlica
Sol
0,50
žličica
Bademov maslac
0,33
šalica
Med
0,33
šalica
Maslac
6
žlica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 150 °C. Obloži veliki lim za pečenje papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli pomiješaj zobene pahuljice, bademe, kokos, cimet, muškatni oraščić i sol. Ostavi sa strane.
U srednjem loncu na laganoj vatri otopi bademov maslac, med i maslac dok ne dobiješ glatku smjesu, otprilike 3 minute. Makni s vatre i umiješaj vaniliju. Tu toplu smjesu prelij preko suhe smjese i dobro promiješaj lopaticom dok sve ne bude ravnomjerno vlažno.
Rasporedi smjesu ravnomjerno po pripremljenom limu. Stavi u pećnicu i peci 35 minuta, dok ne postane zlatno smeđa. Na pola pečenja promiješaj granolu kako bi se ravnomjerno ispekla.
Ostavi granolu da se potpuno ohladi na limu, bez miješanja, barem 45 minuta. Nakon toga je spremna za posluživanje ili spremanje u zatvorenu posudu, gdje može stajati do dva tjedna.