Recepti 24. srpnja 2021.

Slavni chefovi obožavaju granolu. Imamo recepte!

SHUTTERSTOCK Pripremi domaću granolu po receptima slavnih chefova
gastro postao gastro.24sata.hr
Domaća granola mješavina je zobenih pahuljica i raznih dodatnih sastojaka poput meda, smeđeg šećera, grožđica, kokosa, sušenog voća i orašastih plodova. Zdrava je, hrskava i savršeno ukusna...

Doručak svakog jutra i konzumiranje "pametnih" grickalica neophodni su za održavanje visoke razine energije tijekom cijelog dana, ali i suzbijanje želje za nezdravom hranom. Upravo je granola odličan izbor za doručak, a može biti i međuobrok ili večera.

Granola je veoma ukusna  - slatka je i hrskava poput kupovnih pahuljica, a ipak je mnogo zdravija. Možeš ju obogatiti dodavanjem narezanih banana i kivija, borovnica ili tamne čokolade. Odlično se sljubljuje i s mliječnim proizvodima; poput jogurta koji je prepun probiotika.

U nastavku donosimo dva recepta za domaću granolu popularnih chefova... 

 

Možda vas zanima... Granola: Brzi jogurtni desert u čaši Kolumne

 

Domaća granola po receptu Jamieja Olivera

Sastojci: 

  • 8 žlica meda
  • 75 g neoguljenih badema.
  • 300 g zobenih pahuljica
  • 40 g sjemenki suncokreta
  • 40 g sjemenki bundeve
  • 30 g kokosovog brašna
  • 50 g suhih višanja
  • 50 g suhih marelica
  • 50 g suhih breskvi

Priprema: 

  1. Zagrijte pećnicu na 150 ° C i ugrij med u loncu.
  2. Nasjeckaj bademe, a zatim ih rasporedi po velikom plehu za pečenje, zajedno s zobenim, sjemenkama i kokosom.
  3. Sastojke prelij toplim medom i pomiješaj žlicom, zatim stavi u pećnicu 20 minuta, miješajući svako toliko.
  4. U međuvremenu nasjeckaj ostatak voća.
  5. Nakon 20 minuta dodaj sve voće, jednom promiješaj i vrati granolu ga u pećnicu na dodatnih 10 minuta. 
  6. Izvadi ju iz pećnice i ostavi da se ohladi prije nego što je razbiješ na sitnije komadiće.
  7. Čuvaj ju u staklenkama ili hermetički zatvorenim spremnicima do mjesec dana
  8. Posluži ju s jogurtom i svježim sezonskim voćem.

 

Možda vas zanima... Granola pločice sa suhim smokvama i bademima Recepti

 

Domaća granola Gordona Ramsaya

Sastojci:

  • 200 g meda
  • 1 mahuna vanilije
  • 300 g krupnih zobenih pahuljica
  • 4 žlice pšeničnih ili zobenih mekinja
  • 100 g blanširanih cijelih badema
  • 75 g sjemenki bundeve
  • 75 g sjemenki suncokreta
  • 50 g sjemenki lana
  • Prstohvat soli
  • 50 g goji bobica
  • 50 g suhih brusnica

Priprema: 

  1. Zagrijte pećnicu na 180 ° C.
  2. Plitki lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
  3. Stavi med i sjemenke vanilije u malu tavu i lagano ih zagrij, miješajući da se sjedini.
  4. Zobene pahuljice, mekinje, bademe i sjemenke stavi u posudu za miješanje. Ulij smjesu meda i dobro promiješaj.
  5. Smjesu prelij u pripremljeni lim, pospi ju prstohvatom soli i peci 25–30 minuta, povremeno miješajući kako bi osigurali ravnomjerno prženje, dok granola ne postane hrskava i zlatne boje.
  6. Nakon što se ispeče, ostavi ju da se malo ohladi, a zatim ju po potrebi razbij na male komadiće.
  7. Umiješaj bobice. 
  8. Granolu čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi ili staklenci.

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Dobar početak tjedna uz granola pločice s jabukama Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.