gastro postao
Domaća granola mješavina je zobenih pahuljica i raznih dodatnih sastojaka poput meda, smeđeg šećera, grožđica, kokosa, sušenog voća i orašastih plodova. Zdrava je, hrskava i savršeno ukusna
Doručak svakog jutra i konzumiranje "pametnih" grickalica neophodni su za održavanje visoke razine energije tijekom cijelog dana, ali i suzbijanje želje za nezdravom hranom. Upravo je granola odličan izbor za doručak, a može biti i međuobrok ili večera.
Granola je veoma ukusna - slatka je i hrskava poput kupovnih pahuljica, a ipak je mnogo zdravija. Možeš ju obogatiti dodavanjem narezanih banana i kivija, borovnica ili tamne čokolade. Odlično se sljubljuje i s mliječnim proizvodima; poput jogurta koji je prepun probiotika.
U nastavku donosimo dva recepta za domaću granolu popularnih chefova...
Domaća granola po receptu Jamieja Olivera
Sastojci:
- 8 žlica meda
- 75 g neoguljenih badema.
- 300 g zobenih pahuljica
- 40 g sjemenki suncokreta
- 40 g sjemenki bundeve
- 30 g kokosovog brašna
- 50 g suhih višanja
- 50 g suhih marelica
- 50 g suhih breskvi
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 150 ° C i ugrij med u loncu.
- Nasjeckaj bademe, a zatim ih rasporedi po velikom plehu za pečenje, zajedno s zobenim, sjemenkama i kokosom.
- Sastojke prelij toplim medom i pomiješaj žlicom, zatim stavi u pećnicu 20 minuta, miješajući svako toliko.
- U međuvremenu nasjeckaj ostatak voća.
- Nakon 20 minuta dodaj sve voće, jednom promiješaj i vrati granolu ga u pećnicu na dodatnih 10 minuta.
- Izvadi ju iz pećnice i ostavi da se ohladi prije nego što je razbiješ na sitnije komadiće.
- Čuvaj ju u staklenkama ili hermetički zatvorenim spremnicima do mjesec dana
- Posluži ju s jogurtom i svježim sezonskim voćem.
Domaća granola Gordona Ramsayja
Sastojci:
- 200 g meda
- 1 mahuna vanilije
- 300 g krupnih zobenih pahuljica
- 4 žlice pšeničnih ili zobenih mekinja
- 100 g blanširanih cijelih badema
- 75 g sjemenki bundeve
- 75 g sjemenki suncokreta
- 50 g sjemenki lana
- Prstohvat soli
- 50 g goji bobica
- 50 g suhih brusnica
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 ° C.
- Plitki lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
- Stavi med i sjemenke vanilije u malu tavu i lagano ih zagrij, miješajući da se sjedini.
- Zobene pahuljice, mekinje, bademe i sjemenke stavi u posudu za miješanje. Ulij smjesu meda i dobro promiješaj.
- Smjesu prelij u pripremljeni lim, pospi ju prstohvatom soli i peci 25–30 minuta, povremeno miješajući kako bi osigurali ravnomjerno prženje, dok granola ne postane hrskava i zlatne boje.
- Nakon što se ispeče, ostavi ju da se malo ohladi, a zatim ju po potrebi razbij na male komadiće.
- Umiješaj bobice.
- Granolu čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi ili staklenci.