Kolumne 22. svibnja 2020.

Banana granola s lješnjacima za savršen doručak

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosim vam recept za domaću banana granolu, idealnu za doručak, večeru ili naprosto grickanje.

Ovu granolu složila sam s grčkim jogurtom i svim mogućim voćem koje sam pobrstila s polica i osječke tržnice. Ako volite banana bread, ovo će te voljeti još više.

 

Možda vas zanima... Waffli za lijene - jednostavan recept za svako doba dana Kolumne Možda vas zanima... Keks kocke s čokoladom - brža verzija omiljenih keksića Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Domaći sladoled s kavom od samo tri sastojka Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Za granolu vam treba:

  • 250 g zobenih
  • 1 žličica cimet
  • 100 g lješnjaka (grublje nasjeckanih)
  • 50-ak grama badema (ja sam koristila listiće, ali možete i njih grublje nasjeckati)
  • Prstohvat soli

Dodatno:

  • 2 skoz zrele banane
  • 100 g meda
  • 60 g kokosovog ulja
  • 2-3 žlice smeđeg šećera (ovo samo ako volite slađe)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili ruma

Postupak pripreme:

  1. Suhe sastojke sjedinite u većoj posudi.
  2. U posudu za kuhanje stavite med i kokosovo ulje (i šećer ako koristite) pa na laganoj vatri kuhajte dok sve se ne otopi i ne sjedini.
  3. Bananu izgnječite vilicom, uspite smjesu meda i ulja, pa dodajte i ekstrakt.
  4. Sad sjedinite obje smjese kuhačom.
  5. Granolu ravnomjerno rasporedite na pleh za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  6. Pecite na 175 stupnjeva cca 25 minuta. Imajte na umu da sam ja morala dva puta pomiješati smjesu tokom pečenja jer se na rubovima jače pekla, a po sredini slabije.

Savjet!

U dobro zatvorenoj posudi može stajati par tjedana, ali se to u mojoj kući nije nikada dogodilo.

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran  | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.