Ne znam kako vi, ali ja volim kad većina stvari nastane u mojim rukama. Da se razumijemo, sladoled kupujemo u tonama, ali ja volim i ove "domaće". Želja mi je kupiti si aparat za sladoled, iako pored ovog recepta stvarno nije potreban.
Pa da ponovimo: dva bazna sastojaka i jedan dodajte po želji... I to je to. Čekate da se ohladi, nema kristalića leda i baš je kremast. Ideju za recept sam našla kod prekrasne Nigelle i malo si prilagodila recept.,
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 300 ml vrhnja za šlag
- 175 g kondenziranog mlijeka
- 2 žličice instant kave prelivene sa 20 ml vrele vode (pustite da se ohladi)*
*okus sladoleda nije baš kava, već okus najfinije ledene kave koju možete zamisliti
Postupak pripreme:
- Kondenzirano mlijeko promiješajte s kavom.
- Vrhnje izradite u čvrsti šlag.
- Trećinu šlaga dobro promiješajte s kondenziranim mlijekom i kavom, a onda lagano umiješajte ostatak šlaga u par navrata.
- Kad ste dobili kompaktnu smjesu, istresite je u posudu obloženu prozirnom folijom.
- Hladite u zamrzivaču 4-6 sati, kaže Nigella ali kod nas ne može toliko dugo stajati u zamrzivaču.
Savjet!
Ja sam u sladoled dodala ekstrakt vanilije i kakao, dovoljne su tek dvije žličice s time da sam kakao baš prelila s dvije žličice vruće vode. U svoj sladoled možete dodati i rum, ekstrakt badema... Ma u biti, dajte si mašti na volju.