Upijam sunce, odmaram mozak od svih problema, odmaram želudac od silnih ćevapa i pljeskavica koje sam pojela za 1.maj. i živim na ovo semifreddu. Toliko je savršen da će kod nas vjerojatno biti cijelo ljeto na meniju.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 300 g šumskog voća
- 50g šećera
- 100 g šećera
- 60 ml vode
- Prstohvat soli
- 3 bjelanjka
- 250 ml vrhnja za šlag
Postupak pripreme:
- Prvo izblendajte voće i šećer. Nakon bledanjanja možete voće protisnuti kroz sitno cjedilo, ako ne volite koštice pod zubima. Ja nisam, jer volim teksturu koju postignsa cijelimlim voćem.
- Krenite s pripremom mom sirupa. Vodu, šećer i sol stavite u posudu pa na jakoj vatri kuhajte dok se šećer ne otopi. Smanjite na srednje slabu vatru i kuhajte par minuta dok tekućina ne postane gustoće sirupa.
- U međuvremenu počnite miksati bjelanjke. Kad se počeo stvarati snijeg, počnite sipati vrući sirup, skroz lagano. Miksajući bez stajanja, uspite sav sirup.
- Sad slijedi najteži dio. Miksati morate par minuta, dok se bjelanjci ne prohlade u procesu skoro do sobne temperature.
- Dodajte im pire od voća i sjedinite.
- Vrhnje za šlag istucite u čvrsti snijeg, pa špatulom lagano umiješajte u smjesu.
- Kalup za kruh obložite prozirnom folijom sa svih strana.
- Ja sam dno posula s par žličica namaza od čokolade i lješnjaka i stresla pola smjese, pa opet posula s par par žličica namaza i istresla ostatak. Pospite s još još par žličica namaza. Neka namaz bude u tankom sloju kako biste lakše rezali kad se ohladi.
- Prekrijte folijom odozgo i stavite u zamrzivač preko noći.
- Prije posluživanja izvadite pola sata i režite na komade vrućim nožem.
Dobar tek!