Ova torta više je za kućnu radinost i papanje s pladnja žlicom. Kod nas se jednom ponudila i to je to. Nestala brže nego je nastala...
Iako je pomalo obična, ova torta naprosto je odlična za brzinski desert kada se zaželite nečeg slatkog. Pravila sam ju svom gospodinu. Tražio je običnu, čokoladnu i voćnu tortu. I dobio ju je.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Za biskvit trebate:
- 25 g kakaa
- 3 veće žlice vrele vode
- 100 g šećera
- 100 g brašna
- Pola praška za pecivo
- 2 jaja
- 100 g margarina
- 2 žličice ruma
Priprema biskvita:
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva a kalup za tortu promjera 18 cm obložite papirom za pečenje.
- U posudu u kojoj ćete miksati biskvit, prvo prosijte kakao, pa kakao prelijte vrelom vodom i miješajte dok ne dobijete gustu pastu. Dodajte brašno, prašak za pecivo i šećer, pa lagano umiksavajte dodajući jaja, omekšali margarin i rum. Miksajte dok se sve ne sjedini.
- Istresite u kalup i pecite 25 min, odnosno napravite test čačkalicom.
- Ostavite biskvit kako bi se skroz ohladi.
Za kremu:
- 2 pudinga od čokolade
- 500 ml mlijeka
- 100 g mliječne čokolade
- 6 žlica šećera
- 100 g skroz omekšalog margarina
- 150 ml vrhnja za šlag
- 300-500 g jagoda
- 150 ml vrhnja za šlag na kraju, ako želite
- 125 g malina ako želite
Postupak pripreme:
- 350 ml mlijeka stavite kuhati, a preostalo hladno mlijeko promiješajte s prahom pudinga i šećerom.
- Hladno mlijeko s pudingom usipajte u proključalo mlijeko i kuhajte dok se puding ne zgusne. Maknite s vatre, pa ubacite čokoladu izlomljenu na manje komade.
- Miješajte dok se čokolada ne otopi, pa prekrijete prozirnom folijom i pustite da se puding ohladi do sobne temperature. Kad je puding hladan, izmiksajte margarin pa dodajte žlicu po žlicu pudinga uz stalno miksanje.
- Na kraju mu dodajte šlag koji ste izradili u šlag.
- Malo kreme istresite i poravnajte po biskvitu, a jagode prerezane na pola poslažite po rubovima kalupa. U ostatak kreme ubacite preostale jagode izrezane na manje komade i promiješajte. Uspite preostali kremu, a na kremu možete staviti šlag ili posuti glazurom.
- Ostavite u hladnjaku bar 5 sati da se stisne.
- Ovo nije čvrsta torta, dosta je lagana krema, lako se reže, ali ne bude skroz čvrsta i pravilnog presjekla jer nisam htjela dodavati želatinu. Baš sam htjela nešto za ukućane, kojima je jedino okus bitan. Krema ne curi ali je stvarno osvježavajuća.
Dobar tek!