Kolumne 8189 prikaza 07. travnja 2019.

Kakav hit: Superbrza čokoladna torta s čoko bananicama

Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Evo jedan recept koji ima samo puno teksta, a zapravo je ova torta ili kolač (ovisno kako ste raspoloženi) baš jednostavna za napraviti.

Riječ je čokoladnoj deliciji s bananicama. Kod ovog recepta vrijedi ona: riječi nisu važne, djela su bitna. Pa zasučite rukave i dok trepnete bit će gotova. A tom brzinom i nestane...

 

Možda vas zanima... Mliječne šnite s jagodama - slastica koja podsjeća na slađe dane Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Chili con carne - na žlicu, uz rižu, tjesteninu ili u tortilji Kolumne Možda vas zanima... Tempelopita - brza grčka pita od sira Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran

Za čokoladni biskvit će vam trebati*:

  • 5 velikih jaja
  • 6 žlica smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 5 žlica oštrog brašna
  • 1 žlica gustina
  • 3 žlice pudinga od čokolade 
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 1 žličica vanilin ekstrakta
  • 180 ml ulja
  • prstohvat soli

*prije svega moram reći da sam kore dobila tako da sam jedan biskvit ispekla u plehu od pećnice. A onda sam izrezala tri kore promjera15cmm. Ostatke biskvita ja iskoristim za deserte u čaši. Ako vam se to ne da i tražite samo fini čoko kolač, možete ostaviti biskvit kakav je, namazati ga kremom i to je to. Samo pripazite da koristite onu dublju tepsiju za pećnicu. 

Za kremu:

  • 200 g tamne čokolade (ja uvijek koristim onu izlidlaa 74% kakaa)
  • 100 g mliječne čokolade
  • 1 paketić želatine 
  • 600 ml vrhnja za šlag
  • 200 g bananko bananica

Priprema biskvita:

  1. Za biskvit miksajte bjelanjke s prstohvatomtom soli u čvrst snijeg od bjelanjaka.
  2. Miksajte ga par minuta, mora postati baš jako čvrst. 
  3. Žumanjke miksajte sa šećerom i vanili šećerom dok smjesa ne postane svijetla i sjedinjena pa dodajte ulje, prosijano brašno s gustinom, praškom za puding i praškom za pecivo te kratko izmiksajte najvećom brzinom. Smjesa će biti gusta ali tako treba biti.
  4. Zatim najmanjom brzinom umiksati čvrsti snijeg u smjesu i rasporediti u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
  5. Peći na 160 stupnjeva 10-ak minuta, zatim pojačati temperaturu na 175 stupnjeva i peći od još cca 13 minuta.
  6. Biskvit izvaditi iz pećnice i pustiti ga da se ohladi. Ako želiteite torticu, izrežite 3 kore promjera 15 cm. Ako želite kolač ostavite ga takvog kakav je. 

Priprema kreme:

  1. Savite želatinu u vodu po uputama vrećice.
  2. Stavite otopiti čokolade na pari pa joj dodajte želatinu i miješajte da se želatina otopi.
  3. Ostavite sa strane da se prohladi 5-10 min. 
  4. Šlag izradite u mikserom ali ne u čvrsti snijeg nego tek toliko da počne čvrsnuti ali stanite kad postanmusastast'.
  5. Lagano mu umiješajte čokoladu i na kockice narezane bananice (možete i istresti dio kreme na biskvit pa poslagati bananice i premazati ostatkom kreme). 

Slaganje torte:

  1. Ako radite tortu na dno pleha stavite jedan biskvit, istresite trećinu kreme i to ponovite još 2 puta.
  2. Kalup torte možete obložiti acetatnom folijom ili papirom za pečenje zbog lakšeg rukovanja tortom (ova sa slike je bila u kalup obloženim papirom za pečenje). 
  3. Ako ste se odluči za kolač, kremu istresite/premažite preko biskvita.

Dobar tek!

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran  | Author: Irena Gavran Irena Gavran

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Uljeodskulje 23:14 06. Prosinac 2019.

    Pozdrav, meni je biskvit ispo toliko tanak da razmisljam da ispecem jos jedan. Kako ste vi podjelili u tri djela, s cime ste sjekli, upomoc!