Riječ je čokoladnoj deliciji s bananicama. Kod ovog recepta vrijedi ona: riječi nisu važne, djela su bitna. Pa zasučite rukave i dok trepnete bit će gotova. A tom brzinom i nestane...
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci za biskvit:
- 5 velikih jaja
- 6 žlica smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- 5 žlica oštrog brašna
- 1 žlica gustina
- 3 žlice pudinga od čokolade
- 1 paketić praška za pecivo
- 1 žličica vanilin ekstrakta
- 180 ml ulja
- prstohvat soli
Prije svega, moram napomenuti da sam kore dobila tako da sam jedan biskvit ispekla u plehu od pećnice. A onda sam izrezala tri kore promjera15 cm. Ostatke biskvita ja iskoristim za deserte u čaši.
Ako vam se to ne da i tražite samo fini čoko kolač, možete ostaviti biskvit kakav je, namazati ga kremom i to je to. Samo pripazite da koristite onu dublju tepsiju za pećnicu.
Za kremu:
- 200 g tamne čokolade (ja uvijek koristim onu izlidlaa 74% kakaa)
- 100 g mliječne čokolade
- 1 paketić želatine
- 600 ml vrhnja za šlag
- 200 g bananko bananica
Priprema biskvita:
- Za biskvit miksajte bjelanjke s prstohvatomtom soli u čvrst snijeg od bjelanjaka.
- Miksajte ga par minuta, mora postati baš jako čvrst.
- Žumanjke miksajte sa šećerom i vanili šećerom dok smjesa ne postane svijetla i sjedinjena pa dodajte ulje, prosijano brašno s gustinom, praškom za puding i praškom za pecivo te kratko izmiksajte najvećom brzinom. Smjesa će biti gusta ali tako treba biti.
- Zatim najmanjom brzinom umiksati čvrsti snijeg u smjesu i rasporediti u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
- Peći na 160 stupnjeva 10-ak minuta, zatim pojačati temperaturu na 175 stupnjeva i peći od još cca 13 minuta.
- Biskvit izvaditi iz pećnice i pustiti ga da se ohladi. Ako želiteite torticu, izrežite tri kore promjera 15 cm. Ako želite kolač ostavite ga takvog kakav je.
Priprema kreme:
- Savite želatinu u vodu po uputama vrećice.
- Stavite otopiti čokolade na pari pa joj dodajte želatinu i miješajte da se želatina otopi.
- Ostavite sa strane da se prohladi 10-ak minuta.
- Šlag izradite u mikserom ali ne u čvrsti snijeg nego tek toliko da počne čvrsnuti ali stanite kad postanmusastast'.
- Lagano mu umiješajte čokoladu i na kockice narezane bananice (možete i istresti dio kreme na biskvit pa poslagati bananice i premazati ostatkom kreme).
Slaganje torte:
- Ako radite tortu na dno pleha stavite jedan biskvit, istresite trećinu kreme i to ponovite još 2 puta.
- Kalup torte možete obložiti acetatnom folijom ili papirom za pečenje zbog lakšeg rukovanja tortom (ova sa slike je bila u kalup obloženim papirom za pečenje).
- Ako ste se odluči za kolač, kremu istresite/premažite preko biskvita.
Dobar tek!