Prvi dan uz rižu, drugi kao sos za tjesteninu, a treći zamotamo u tortilje i pravimo se da je nešto drugo unutra. Vole ga svi, i mali i veliki, a ljutinu prilagodite vlastitom ukusu.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 1 glavica luka
- 1 crvena paprika
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 žlica ulja
- 1 puna žličica čilija u prahu
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- 500 g mljevenog mesa
- 1 kocka za temeljac
- 1 konzerva pelata (400 ml)
- 1 žličica šećera
- 1 konzerva crvenog graha (400 g)
Postupak pripreme:
- Očistite i nasjeckajte luk, češnjak i papriku na manje kockice.
- Na srednje jaku vatru stavite posudu u kojoj ćete kuhati jelo. Zagrijete ulje pa dodajte luk i dinstajte par minuta dok ne povene i ne postane poziran.
- Dodajte češnjak, papriku, čili i mljevenu papriku, pa dinstajte još par minuta.
- Dodajte meso, miješajte kako bi dobilo finu smeđu boju i razbijajte meso kuhačom, kako bi postalo fino i bez većih komada.
- U cca 300 ml vruće vode otopite kocku za juhu/temeljac i kad je meso posmeđilo i bez većih komada, prelijte sa temeljcem.
- Nasjeckajte pelate na manje kockice pa ih dodajte mesu. Dodajte šećer, pa posolite i poparite po želji.
- Pustite smjesu da proključa, a onda smanjite vatru toliko da kuha bez ključanja. Povremeno miješajte i dolijevajte vodom kad vidite da je tekućina isparila i pazite da vam ne zagara dno posude.
- Nakon cca 230 min smjesa će biti gusta, kako i treba biti.
- Procijedite grah i dodajte u posudu. Pojačajte vatru i pustite da ključa još 10-ak minuta.
- Miješajte i dolijevajte vode po potrebi.
- Kad je gotovo, probajte kako biste dodali soli i papra ako je potrebno.
Dobar tek!