gastro postao
Granola je kombinacija žitarica, sjemenki, orašida, meda, ulja, suhog voća i ostalih dodataka.
Najčešće se jede za doručak i kombinira s voćem, jogurtom ili mlijekom, a može se grickati i sama, mbez dodataka ili se od granole mogu napraviti fine energetske pločice koje često jedu sportaši. Energetske se pločice od granole rade tako da se granola zapeče u kalupu i ostavi da se stvrdne.
Mi vam donosimo recept za granola pločice koje su idealne kao doručak ili užina na poslu.
Potrebno vam je za 12 pločica:
- 250 g zobenih pahuljica
- Pola šalice grubo narezanih badema
- 50 g sjemenki suncokreta
- 150 g meda
- 50 g maslaca narezanog na kockice
- Pola žličice cimeta
- Pola žličice ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
- 50 g grožđica ili brusnica
- 50 g tamne čokolade grubo usitnjene
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stranice dubljeg lima za pečenje pokrijte folijom i nju nauljite.
- Bademe i sjemenke popržite na tavi.
- U posebnoj posudi zagrijte maslac i med i miješajte dok se maslac ne otopi.
- Zatim dodajte ostale sastojke osim čokolade i sve dobro promiješajte. Čokoladu dodajte kad se smjesa malo ohladi.
- Smjesu lagano utisnite u lim za pečenje i pecite 30 minuta. Ohladite i narežite na komade.