gastro postao
                                            
                                        
                                    Granola je kombinacija žitarica, sjemenki, orašida, meda, ulja, suhog voća i ostalih dodataka.
                                
                                
                                    
                                
                                Najčešće se jede za doručak i kombinira s voćem, jogurtom ili mlijekom, a može se grickati i sama, mbez dodataka ili se od granole mogu napraviti fine energetske pločice koje često jedu sportaši. Energetske se pločice od granole rade tako da se granola zapeče u kalupu i ostavi da se stvrdne.
Mi vam donosimo recept za granola pločice koje su idealne kao doručak ili užina na poslu.
Potrebno vam je za 12 pločica:
- 250 g zobenih pahuljica
 - Pola šalice grubo narezanih badema
 - 50 g sjemenki suncokreta
 - 150 g meda
 - 50 g maslaca narezanog na kockice
 - Pola žličice cimeta
 - Pola žličice ekstrakta vanilije
 - Prstohvat soli
 - 50 g grožđica ili brusnica
 - 50 g tamne čokolade grubo usitnjene
 
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stranice dubljeg lima za pečenje pokrijte folijom i nju nauljite.
 - Bademe i sjemenke popržite na tavi.
 - U posebnoj posudi zagrijte maslac i med i miješajte dok se maslac ne otopi.
 - Zatim dodajte ostale sastojke osim čokolade i sve dobro promiješajte. Čokoladu dodajte kad se smjesa malo ohladi.
 - Smjesu lagano utisnite u lim za pečenje i pecite 30 minuta. Ohladite i narežite na komade.