Kolumne 25. listopada 2018.

Granola: Brzi jogurtni desert u čaši

Ivanka Brček
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedna od prvih biljki koja me početkom proljeća iznenadila u mom vrtu je rabarbara. Unatoč neprestanim toplinskim promjenama ona je uporno rasla i privlačila pažnju svojim širokim listovima.

Unatoč nutritivnom bogatstvu, rabarbara je premalo korištena biljka u našim kuhinjama. Kiselkastog je okusa i odlična je u kombinaciji s jagodama, a može se jesti sirova te u pripremi pripremu džemova, pita i umaka.

 

Možda vas zanima... Jesenska savijača s bundevom - slatka ili slana Kolumne

 

Ja sam je pripremila s jagodama i medom kao odličan preljev za brzi desert u čaši. Umjesto keksa koji se često koriste u ovakvim i sličnim desertima, pripremila sam domaću granolu.

Granolu možete pripremiti za pola sata u većoj količini pa je spremiti u staklenke za kasniju upotrebu. Odlična je zamjena za kupovne žitarice prepune šećera i raznih nepotrebnih dodataka i nemjerljivo zdravija. Možete je jesti kao samostalnu grickalicu ili s mlijekom, voćnim sokom, jogurtom, u bilo koje doba dana.

 

Možda vas zanima... Tarte tatin - sve o genijalnoj preokrenutoj piti s jabukama Kolumne

 

Ivanku Brček, Zdravu.ivu, pratite na njenoj stranici, Facebooku, Instagramu i Pinterestu!

 

 

Sastojci za domaću granolu:

• 3 šalice krupnijih zobenih pahuljica
• ½ šalice grubo sjeckanih oraha
• 3 jušne žlice sjemenki bundeve
• ½ šalice meda
• 2 jušne žlice organskog kokosovog ulja
• 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
• 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
• prstohvat himalajske soli
• 3 jušne žlice grožđica
• 3 jušne žlice suhih brusnica

Sastojci za preljev:
• 100 g oguljene i nasjeckane rabarbare
• 150 g jagoda (svježih ili smrznutih)
• 80 g meda

* šalica = 250 ml

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 150° C.
2. Na laganoj vatri otopite kokosovo ulje i med.
3. U većoj posudi izmiješajte zobene pahuljice, orahe, sjemenke bundeve, cejlonski cimet, ekstrakt vanilije i himalajsku sol. Dodajte rastopljeni med i kokosovo ulje i sve skupa dobro promiješajte.
4. Malo veći pleh obložite papirom za pečenje i istresite pripremljenu smjesu te je ravnomjerno rasporedite.
5. Granolu pecite u pećnici oko 20 minuta. Povremeno promiješajte.
6. Ohlađenu granolu pospremite u staklenke za kasniju upotrebu.
7. Za preljev ogulite i nasjeckajte stapke rabarbare i jagode. Pomiješajte s medom i, nakon vrenja, kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Ostavite ohladiti prije serviranja.
8. Desert pripremite u staklenim čašama, u slojevima; preljev, domaća granola, grčki jogurt, domaća granola.

Poslužite rashlađeno i uživajte u brzom i zdravom desertu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.